Index Vakbarát Hírportál

Szerelmi vita a német sajtóban: vajon szerelemről vagy színlelésről posztolt az embermentő szervezet?

2019. január 28., hétfő 16:56 | aznap frissítve

A német Bild hétfőn bombasztorival állt elő, ami szerint a Mission Lifeline nevű német civil szervezet menedékkérőkkel kötendő házasságra, álházasságra  biztat. A Földközi-tengeri embermentő műveleteiről ismert szervezet korábban egy Twitter-bejegyzésben arról írt, hogy aki még nem házas, "talán véletlenül beleszerethet valakibe, akinek még nincs tartózkodási engedélye".

"Megtörténhet, ugye? Maradjatok nyitottak!" - áll a bejegyzésben. A bejegyzést az MTI szerint több vezető politikus élesen bírált. A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Philipp Amthor, a párt parlamenti (Bundestag-) frakciójának egyik legismertebb képviselője a lapnak azt mondta, hogy a Mission Lifeline a színlelt házasságra felszólító abszurd és botrányos bejegyzésével leleplezte magát. Kiderült, hogy célja valójában nem a hajótöröttek megmentése, hanem a külföldiek németországi tartózkodását szabályozó  jogi előírások átalakítása egy baloldali ideológia alapján, és tevékenységével csak az embercsempészeket segíti - mondta a CDU-s politikus.

Az ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párttól (FDP) Michael Theurer frakcióvezető-helyettes szintén színlelt házasság megkötésére, vagyis törvénysértésre buzdító felszólításként értékelte a  bejegyzést. A Mission Lifeline ezzel nemcsak saját magát, hanem más segélyszervezeteket is hiteltelenít - húzta alá a liberális politikus, hozzátéve, hogy a drezdai központú egyesület "nem tisztán humanitárius, hanem szélsőséges politikai célokat követ".

A felhabosított bejegyzésről aztán kiderült, a Bild egyszerűen túl sokat képzelt bele, mivel a Mission Lifeline szerint a bejegyzés nem a színlelt házasságról, hanem a szerelemről szól, az újság viszont "igaztalan és szívtelen" módon állította be az ügyet, ami "szélsőjobboldaliak súlyos fenyegetéseinek és sértegetéseinek" tette ki a szervezetet. Hozzátették, hogy valótlanság állítása miatt beperlik a lapot.

A vaksötét tengerből mentettünk ki 100 embert

 Borítókép: Afrikai bevándorlók az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentőhajón, amint az 141 menekülttel megérkezik a máltai főváros, Valletta kikötőjébe 2018. augusztus 15-én. A máltai kormány azt követően engedélyezte a hajó kikötését, hogy megállapodás született, miszerint Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália és Luxemburg befogadja az Aquarius utasait.(MTI/EPA/Domenic Aquilina)

Rovatok