Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadást akartak elkövetni, de sokallták a pisztoly árát

2019. január 30., szerda 10:44

Iszlamista terrortámadás előkészítésének gyanúja miatt elfogtak három iraki férfit Németországban.

- közölte szerdán a szövetségi legfőbb ügyészség.

A német lapértesülés szerint Németországba 2015 őszén, menedékkérőként érkező gyanúsítottakat különleges rendőri egységek vették őrizetbe a Schleswig-Holstein tartományi Dithmarschen járásban, ahol merényletet akartak elkövetni - ám még azt sem döntötték el, hogy lőfegyver vagy robbanószerkezet bevetésével. Egyikük azt hangoztatta, hogy a támadásnak ugyan a lehető legtöbb "hitetlen" ellen kell irányulnia, de gyerekeknek nem szabad ártani.

Az egyelőre nem ismert, hogy volt-e kapcsolatuk valamelyik nemzetközi terrorszervezettel. Az üggyel kapcsolatban átkutatták több további személy otthonát is Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Baden-Württemberg tartományban.

A 23 és 36 év közötti férfiak tavaly december környékén kezdték előkészíteni a bűncselekményt, szilveszteri tűzijátékokból kinyert robbanószerrel próbarobbantásokat is végeztek. Egy nagy-britanniai forrástól rendeltek egy gyújtószerkezetet, amelynek kiszállítását a brit hatóságok megakadályozták.

Lőfegyvert is próbáltak szerezni, találtak is egy beszerzési forrást, de

túl drágának találták a megvételre kínált Makarov típusú kézi lőfegyvert.

Azt is fontolgatták, hogy a bűncselekményhez autót használnak, ezért az egyik gyanúsított autóvezetői tanfolyamot kezdett.

Rovatok