Index Vakbarát Hírportál

Extrém hideg: 70 hajléktalannak fizetett hotelszobát egy jótevő

2019. január 31., csütörtök 19:19

Chicago szegényebb, déli részén, a Dan Ryan Expressway közelében több tucat hajléktalan élt az utcán még a napokban is, dacára annak, hogy a városban mínusz 20-30 fokos a hőmérséklet. Hogy ne fagyjanak meg, nagyjából 150-200 adományként kapott gázüzemű hősugárzót használtak, amelyek közül az egyik felrobbant. A városvezetésnek nem maradt más választása, be kellett zárnia a hajléktalantábort, és gyorsan ellátást kellett találni.

Az Üdvhadsereg bejelentkezett, hogy készek elszállásolni az érintett 70 hajléktalant, a városvezetéssel elkezdték megszervezni a dolgot.

„Az Üdvhadsereg készen állt arra, hogy befogadja a nagyjából 70 személyt, akik a robbanásban érintettek voltak, de később értesítést kaptunk, hogy erre nincs szükség, mert már gondoskodtak róluk" - mondta az Üdvhadsereg helyi képviselője, Jackie Rachev.

Kiderült, hogy egy egyelőre meg nem nevezett személy minden hajléktalannak kifizetett egy hotelszobát, hogy ott tudják meghúzni magukat az extrém hideg alatt.

Azt nem tudni, hogy melyik hotelben kaptak szállást, ahogy azt sem, hogy pontosan mennyi időre szállásolják el őket.

Közben a chicagói tűzoltóság a robbanás után figyelmeztetést adott ki, hogy megértik, hogy a hidegben az emberek szeretnének segíteni az utcán rekedteknek, de a gázüzemű hősugárzók felajánlása nem a legjobb ötlet, mert borzasztó tűzveszélyesek az ilyen szerkezetek.

Az Egyesült Államok területének mintegy 75 százalékán csontfagyasztó a hideg, a hőmérséklet fagypont alatti, sőt, helyenként eléri a mínusz 20 Celsius-fokot is. A meteorológusok szerint mintegy 90 millió ember - az amerikai lakosság egyharmada - él olyan vidéken, ahol mínusz 15-20 Celsius-fokos hideget mérnek.

Az előrejelzések szerint azonban még mindig további lehűlés várható. A leghidegebb város jelenleg Chicago, amelynek egyes negyedeiben hidegebb van, mint a Déli-sarkon vagy Alaszkában. A vasúti pályaudvar sínjeit gázlángokkal melegítik. A hideghez a középnyugati államoktól az északkeleti Maine államig erős széllökések járulnak.

 A rendkívüli időjárásnak eddig 14 halálos áldozata van: Iowában egy 18 éves egyetemista, Michiganben és Illinois államban három idős ember, Wisconsinban egy 55 éves férfi fagyott halálra. Chicagóban egy hókotró sodort el egy 75 éves férfit, aki a kórházban elhunyt, Indianában egy fiatal pár lelte halálát a jeges úton, két halálos áldozata van a pennsylvaniai jeges utakon történt balesetnek is.

(CNN)

Rovatok