Index Vakbarát Hírportál

Gyanús repülők érkeztek Venezuelába: vinnék az aranyat?

2019. január 31., csütörtök 22:34

Venezuela tizenöt tonna aranyat készül eladni a központi bankjában őrzött tartalékából az Egyesült Arab Emírségeknek. De úgy tűnik, hogy mások is szívesen segítenének Caracasnak a kiárusításban.

A napokban várható 15 tonnás aranytranzakció célja, hogy a súlyos gazdasági válsággal küzdő Venezuela fenntarthassa fizetőképességét - nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek egy névtelenséget kérő illetékes. Mint mondta, a nemesfém ellenértékét a latin-amerikai ország euróban kérte. A caracasi vezetés tervei szerint összességében 29 tonna aranyat értékesítenének február végéig.

Ez az ötöde

Novemberi adatok szerint - írja az MTI - Venezuela összesen 132 tonna aranytartalékkal rendelkezik központi bankja széfjeiben és letétben az angol központi banknál (Bank of England). A Bloomberg hírügynökség a hét végén jelentette, hogy Nicolás Maduro elnök mintegy 1,3 milliárd dollár értékű aranyat akart kivenni az angol központi bankból, de a bank vezetői ezt megtagadták tőle. A venezuelai aranytartalékok kiárusítása január 26-án kezdődött 3 tonna nemesfém eladásával - mondta a tisztségviselő.

Nagy bajban Caracas

Venezuela tavaly 900 millió dollár értékben finomítatlan aranyat adott el Törökországnak és az Egyesült Arab Emírségeknek. A Reuters brit hírügynökség már korábban megjegyezte, hogy Nicolás Maduro kormányának az olajkitermelés csökkenése, valamint a legújabb amerikai szankciók miatt komoly nehézségei vannak a Venezuelába hatalmas összegeket befektető Kína és Oroszország által nyújtott kölcsönök visszafizetésével.

Jönnek a repülők, és mennek is

Megfigyelők (akármit is jelentsen ez a furcsa definíció) most a Reuters szerint azt találgatják, hogy az orosz Nordwind Airlines egy Boeing 777 típusú utasszállítójának Moszkvából Caracasba érkezése vajon annak jele-e, hogy a Maduro-kormány elkezdte az ország aranytartalékait kivinni külföldre. A hírügynökség hozzátette, hogy bár az orosz utasszállító szerdán elhagyta Venezuelát, közben érkezett egy Boeing 757-es orosz teherszállító repülőgép a caracasi repülőtérre.

Aki viszi, nagyon megbánja

Marco Rubio amerikai republikánus szenátor csütörtökön Twitter-üzenetben figyelmeztette az emírségek washingtoni nagykövetségét, hogy szankciós listára kerülnek azok, akik venezuelai aranyat szállítanak ki a latin-amerikai országból.

Rovatok