Index Vakbarát Hírportál

Háborús uszítás miatt felfüggesztették egy orosz tévé sugárzását Lettországban

2019. január 31., csütörtök 18:08

Február 1-től Lettország három hónapra felfüggesztette az Rosszija RTR orosz nyelvű tévécsatorna sugárzását - jelentette be a balti ország médiahatóságának sajtószolgálata csütörtökön.

"Lettország nem fogja eltűrni a Kreml propagandáját területén, s ez világos jelzés a barátságtalan országok és erők számára, megvédtük és a jövőben is meg fogjuk védeni információs terünket" - idézte Ivars Abolins, a hatóság szóvivő helyettesét az MTI. 

A felfüggesztés indoklása szerint a gondok a Rosszija RTR "Este Vlagyimir Szolovjovval" és "60 perc" című műsoraival voltak, amelyek Ukrajnával foglalkoztak. Patriks Griva, a lett médiahatóság szóvivője arról beszélt ezekben a műsorokban Ukrajna és az ukrán nép ellen uszítottak. 

Az esettel kapcsolatban megszólalt a TASZSZ orosz hírügynökség is. Szerintük nem ez az első eset, hogy a lett médiahatóság felfüggesztette a Rosszija RTR műsorát. 2014-ben háborús propagandára hivatkozva három hónapra, 2016-ban pedig gyűlöletkeltés miatt félévre függesztették az orosz nyelvű tévécsatorna adását a balti köztársaságban. A szomszédos Litvániában is többször felfüggesztették orosz televíziós csatornák műsorszórását az egyoldalú híradások miatt.

Rovatok