Index Vakbarát Hírportál

Olyan súlyos a légszennyezettség, hogy a maszkok is elfogytak Bangkokban

2019. február 1., péntek 10:13

A thaiföldi Bangkokban az elmúlt hetekben olyan súlyosan szennyezett lett a levegő, hogy már nemcsak az iskolákat kellett bezárni, hanem az egészségügyi maszkokból is hiány lett.

A több száz iskola bezárása mellett a családosoknak azt javasolták, hogy a gyerekeiket ne engedjék ki a szabad levegőre, hogy megelőzzék az egészségügyi problémákat, mivel a szálló por mértéke szerdán elérte a 86 mikrogrammot. A WHO által meghatározott egészségügyi határérték 25 mikrogramm. 

A kormány közben mezőgazdaságban használatos drónokat vetett be, ezekkel vizet permeteznek, hátha így sikerül valamelyest csökkenteni a légszennyezettséget, derül ki a BBC riportjából. A cél az, hogy megkössék a szállóport, viszont csak ötven drón áll rendelkezésre, így a fővárosnak csak egy kis részét sikerül lefedni velük, vagyis számottevő változást nem igazán tudnak elérni. 

A súlyos helyzetért a legtöbben a közlekedést okolják, mert a városban közel 10 millió autó van, ebből majdnem 2,5 millió dízeles, ugyanakkor az ipari szennyezés és a jó ideje változatlan időjárás is hozzájárult.  Korábban a Greenpeace is figyelmeztetett Bangkokkal kapcsolatban, szerintük a mérési adatok az elmúlt egy év legsúlyosabb légszennyezettségét mutatják. 

(BBC, MTI)

(Borítókép: Füstköd lepi el Bangkok belvárosát 2019. január 30-án. Fotó: Diego Azubel / MTI/EPA)

Rovatok