Index Vakbarát Hírportál

Erdogan: Nem demokrata az, aki elfogadja az ideiglenes venezuelai elnököt

2019. február 5., kedd 16:34 | aznap frissítve

Recep Tayyip Erdogan török elnök elfogadhatatlannak nevezte kedden, hogy az európai országok többsége elismerte Venezuela ideiglenes elnökeként Juan Guaidót, a dél-amerikai ország ellenzéki többségű parlamentjének vezetőjét – közölte az MTI.

Erdogan Ankarában, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakcióülésén felszólalva, az Európai Uniónak címezve szavait, így fogalmazott:

Venezuela hozzád tartozik? Hogy mondhatod, hogy "tűnj el!" egy olyan embernek, aki választott vezető? Hogy adhatod át az államfői jogköröket valakinek, aki választáson még meg se mérettette magát? Hol a demokrácia? Úgy volt, hogy demokraták vagytok. Egyfelől azt hangoztatjátok, hogy demokrácia, demokrácia, demokrácia, másrészről pedig erővel és csalással megdöntitek a (venezuelai) kormányt. Ez az Európai Unió! Törökország határozottan ellene van ennek az imperialista felfogásnak.

Venezuelában január tizedikén iktatták be második elnöki mandátumára Nicolás Maduro elnököt, ami több halálos áldozatot követelő tüntetéshullámot  indított el . A tüntetésekből kiemelkedett egy fiatal politikus, a 35 éves Juan Guaidó a teljesen ellehetetlenített, de ellenzéki többségű országgyűlés vezetője, aki azt mondta, kész kikiáltani magát ideiglenes elnöknek, és új választásokat kiírni az évek óta gazdasági válságban szenvedő országban. Orbán Viktor múlt héten jelezte, hogy Juan Gauidó  mellé áll,  amivel olyan nyugat-európai politikusok mellé állt, akik gyakran kritizálják őt, mint például Emmanuel Macron és Angela Merkel, miközben a magyar kormányfő kedvenc szövetségesei Erdogan török és Putyin orosz elnök Nicolas Maduro venezuelai vezető mellett álltak ki.

Amerikai jóváhagyással

Az ellenzéki többségű venezuelai parlamentet vezető Juan Guaidó tavaly decemberben Washingtonban járt, és amerikai kormányzati tisztségviselőkkel találkozott, írja az MTI spanyol sajtóhírek alapján. Guaidó ekkor még nem töltött be házelnöki tisztséget, az ellenzéki többségű törvényhozás csak január 5-én választotta meg vezetőjének, közvetlenül azelőtt, hogy Nicolás Maduro megkezdte volna második elnöki ciklusát.

A forrás úgy tudja, hogy Donald Trump amerikai elnök kormányának tisztségviselői több más alkalommal is tárgyaltak a venezuelai politikussal, aki egy januári tüntetésen a latin-amerikai ország ideiglenes államfőjének kiáltotta ki magát Nicolás Maduróval szemben. Az Egyesült Államok elsőként ismerte el őt Venezuela legitim képviselőjének, és azóta a latin-amerikai és az európai országok többsége is elismerte.

A Washingtonban nyilatkozó illetékes nem árulta el, hogy pontosan kikkel találkozott Guaidó, csak annyit hangsúlyozott, hogy személyesen tárgyalt a kormány képviselőivel az amerikai fővárosban. Sajtóértesülések szerint az ellenzéki vezető Kolumbiában és Brazíliában is járt decemberben. Guaidó ekkor még nem töltött be házelnöki tisztséget, az ellenzéki többségű törvényhozás csak január 5-én választotta meg vezetőjének, közvetlenül azelőtt, hogy Nicolás Maduro megkezdte volna második elnöki ciklusát. Maduro tavaly egy vitatott választáson nyerte el az államfői tisztséget újabb hat évre. Az ellenzék bojkottálta a voksolást, amelynek eredményét több külföldi kormány nem ismerte el.

(Borítókép: Recep Tayyip Erdogan. Fotó: Anadolu Agency / Getty Images) 

Rovatok