Index Vakbarát Hírportál

Magyar konzuli képviselet nyílt Miamiban

2019. február 5., kedd 16:42

Magyarország konzuli képviseletet nyitott Miamiban. Szijjártó Péter külügyminiszter nyitás indokaként az ott élő magyarok közösségeivel való kapcsolattartást, a gazdasági kapcsolatok fejlesztését, valamint az ott nyaralók konzuli ügyeinek intézését nevezte meg az MTI-nek. 

A képviseleten részben a magyarok konzuli érdekképviseletét látják el, részben pedig a külgazdasági kapcsolatokat építik. Szijjártó szerint jelenleg hét európai uniós tagállamnak - köztük Németországnak, Olaszországnak és Hollandiának - van konzuli képviselete Miamiban, de Magyarország az első közép-európai ország, amely ilyet létesít.

A külügyminiszter hangsúlyozta: "dinamikusan bővülnek és javulnak" a politikai és gazdasági kapcsolataink az Egyesült Államokkal, az amerikai vállalatok a második legnagyobb befektetői közösséget alkotják Magyarországon, és az EU-n kívüli legnagyobb exportpiacunk az Egyesült Államok.

Florida az Egyesült Államok negyedik legnagyobb gazdasági teljesítményű állama, amellyel Magyarországnak tavaly 230 millió dollárnyi kereskedelmi forgalma volt. Szijjártó szerint a térségben mintegy 110 ezer magyar, illetve magyar származású ember él, akik nagyon aktív közösségi életet élnek és igen fontosnak tartják a kapcsolattartást az anyaországgal. Floridában szervezik meg minden évben az amerikai magyarság második legnagyobb eseményét, a Magyar Fesztivált - tette hozzá.

Rovatok