Index Vakbarát Hírportál

Még másfél millió eurót keresett Hitler szülőházán a volt tulajdonos

2019. február 6., szerda 15:36 | aznap frissítve

A Ried im Innkreis-i bíróság 1,5 millió euró kártalanítást ítélt meg a Hitler szülőházának egykori tulajdonosának, akitől 2017 januárjában az osztrák szövetségi állam kisajátította a kétszintes épületet. Az osztrák állam akkor 310 ezer eurót fizetett a 2011 óta üresen álló házért, amelynek egyik lakásában született és töltötte élete első hónapjait Adolf Hitler náci vezér 1889-ben.

A 68 éves volt tulajdonosnő elégedett a határozatban szereplő összeggel, de az ítélet még nem jogerős, mert a pénzügyminisztérium mellett működő államügyészi hivatal (Finanzprokuratur) még nem döntötte el, hogy fellebbez-e az állam nevében - mondta el szerdán az extulajdonos ügyvédje, aki a kisajátítás ügyében hosszú évek óta zajló pereskedés folytatására számít. 

Az osztrák alkotmánybíróság törvényesnek minősítette a több garázst és számos parkolóhelyet is magába foglaló ingatlan kisajátítását, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt azonban még folyamatban van a kisajátítás ellen benyújtott kereset elbírálása. 

Az osztrák állam azért vette meg a közvetlenül a német határ mentén fekvő házat, mert nem akarja, hogy az neonáci zarándokhellyé váljon, írja az MTI.

Rovatok