Index Vakbarát Hírportál

Barikáddal állt a segítség útjába a venezuelai hadsereg

2019. február 6., szerda 22:19 | aznap frissítve

Barikáddal készült fel a venezuelai hadsereg a kolumbiai határon az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmány érkezése előtt, ezzel pedig biztossá vált, hogy a hatalmon lévő Nicolás Maduro meg fogja próbálni megakadályozni a konvoj belépését az országba – írja a Guardian.

A segélynek a tervek szerint Kolumbiát és Venezuelát összekötő Tienditas-hídon kellene áthaladnia, de annak sávjait szerdán egy tankerrel és két konténerrel zárta le a hadsereg, akik a jelek szerint továbbra is hűségesek a jelenlegi elnökhöz.

Riválisa, Juan Guaidó ugyanakkor nem véletlenül próbálkozik azzal, hogy az országhatáron kívülről juttasson be segélyszállítmányokat Venezuelába, a romokban heverő gazdaságra tekintettel ugyanis ez pont olyasmi, amivel meg lehet törni a hadsereg ellenállását.

A politikus éppen emiatt fel is szólalt a barikád ellen, és arra ösztökélte a határon állomásozó katonákat, hogy engedjék át a szállítmányt, mert az az ő családjuknak is segíthetne, ők pedig jó eséllyel rá is szorulnak a segítségre.

A kormány jelenleg egy komoly dilemmával néz szembe. Vagy átengedik a szállítmányt, ami a gyengeség jele, vagy az útjába állnak, amit nem hiszem, hogy megtesznek, mert nem teljesen hülyék, tudják, hogy belebuknának. Ezen mi – és az emberek – csak nyerhetünk.

– mondta Juan Andrés Mejía, Guaidó pártjának egyik képviselője, aki azt is hozzátette, hogy nem akarnak kiprovokálni egy katonai intervenciót.

Mejía állítása szerint nem ez a céljuk, egyszerűen csak szeretnék megmutatni az embereknek, hogy a segítség tényleg létezik, közel jár, és bármikor hozzájuthatnak. Mint mondta, ők nem egy erőszakos mozgalom, nincsenek fegyvereik, és nem is akarnak fegyvereket, az erőszak pedig csak segítené a kormányt.

Az ENSZ szóvivője az üggyel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a humanitárius segélyt nem szabad politikai eszközként használni, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter viszont Twitteren gyakorlatilag felszólította Madurót arra, hogy engedje át a szállítmányt.

A venezuelai válság gyakorlatilag kettéosztotta a világot, ennek megfelelően pedig bővebben is foglalkoztunk vele, az alábbi aktában megnézheti, hogy mi is ez az egész.

Rovatok