Index Vakbarát Hírportál

Újabb botránnyal tetőzik a káosz a virginiai demokratáknál

2019. február 6., szerda 20:54

Tetőfokára hágott a káosz szerdán a virginiai demokratáknál: Mark Herring, az állam igazságügyi minisztere elismerte, hogy 1980-ban feketére mázolt arccal ment el egy buliba, így a kormányzó és a kormányzóhelyettes után a harmadik legmagasabb rangú állami tisztviselőnek is botránnyal kell megküzdenie – írja a CNN.

Mark Herring szerdán Twitteren adott ki közleményt, mely szerint 19 évesen rappernek öltözve ment el egy buliba, ehhez pedig az arcát is feketére festette. A politikus azt írta, később nem fordult elő hasonló, de vállalja tettének következményeit, mert ez az egy eset is rámutat arra, hogy fiatalként még nem látta, hogy mekkora fájdalmat tud okozni a viselkedésével.

Az ügy azért különösen érdekes, mert rövid időn belül ez a harmadik demokratákhoz köthető botrány Virginiában:

A kormányzót a botrány kirobbanása után a republikánusokon kívül több demokrata politikus is lemondásra szólította fel. Herring eredetileg nem volt köztük, később azonban, miután Northam letagadta, hogy ő lenne a képen, de elismerte, hogy egy másik alkalommal feketére mázolta az arcát, ő is úgy vélekedett, hogy a kormányzónak ideje távoznia.

A kormányzóhelyettes ügyében szerdán érkeztek újabb fejlemények, az őt vádló nő ugyanis most beszélt először részletesen az állítólagos támadásról.

A három botránynak egyébként komoly politikai következményei is lehetnek, ugyanis ha mindhárom demokrata tisztviselő lemond, akkor a virginiai alkotmány értelmében a képviselőház elnöke kerül a kormányzói székbe, ezzel pedig a republikánusok kerülnének hatalomra az államban.

Rovatok