Index Vakbarát Hírportál

Kanyarójárvány tört ki a Fülöp-szigeteken

2019. február 7., csütörtök 07:19

Hivatalosan bejelentették az erősen fertőző kanyarójárvány kitörését a Fülöp-szigeteki hatóságok szerdán – olvasható a BBC oldalán.

Legkevesebb 861 kanyaró gyanús esetről számolt be az egészségügyi minisztérium. A betegségnek feltehetően eddig nagyjából ötven ember – főleg kisgyerekek – halálához volt köze.

A hatóságok szerint több mint kétmillió beoltatlan gyerek van komoly kockázatnak kitéve.

A kanyaró szövődményeiből bronchopneumonia (a tüdőgyulladás egyik súlyos fajtája) alakulhat ki, ami sokszor halálos kimenetelű.

A szülőknek nem lenne szabad várni az oltással a szövődmények kialakulásáig, mert akkor már lehet, hogy túl késő.

– mondta Francisco Duque, az ország egészségügyi minisztere.

A filippínó szülők nem nagyon bíznak az állami egészségügyi központok oltásaiban, a dengue-láz, vagy más néven csonttörő-láz elleni Dengvaxia vakcinák mellékhatásai után.

A kanyaró nagyon fertőző légúti betegség, ami nagyon könnyen terjed tüsszentéssel és köhögéssel. A kezdeti tünetek általában láz, köhögés, orrfolyás és gyulladt szemek. Pár nap elteltével vörös kiütés jelenik meg az fertőzött emberek arcán és testén.

Az Egyesült Államok is kanyarójárvánnyal küzd, Washington államban nem sikerült megállítani a betegség továbbterjedését. A fertőzöttek többsége gyerek és nem kapott védőoltást.

Magyarországon 15 hónapos korban oltanak kanyaró ellen. Ugyan a száz százalékos átoltottság szinte lehetetlen, de a jó arányoknak köszönhetően nem valószínű egy hasonló járvány. Az oltásokról részletesebben ebben a cikkünkben olvashatnak.

Rovatok