Index Vakbarát Hírportál

Plágiummal vádolják a New York Times volt ügyvezető szerkesztőjét

2019. február 7., csütörtök 22:17

Jill Abramsont, a New York Times egykori ügyvezető szerkesztőjét plágiummal vádolják. A Vice News újságírója, Michael C. Moynihan azt írta, hogy Abramson kedden megjelent könyve, a Merchants of Truth máshonnan átemelt részeket tartalmaz. Abramson a vádakra azt felelte, hogy komolyan veszi az ügyet, és megvizsgálja a kérdéses oldalakat.

A Merchants of Truth arról szól, hogy hogyan változott az újságírás az elmúlt évtizedben. A Twitteren Moynihan több részletet is megosztott a könyvből, majd összevetette őket máshol megjelent bekezdésekkel.

Moynihannek az lett gyanús, hogy észrevett a könyv újságírói példányában egy hibát: Abramson tévesen transzneműnek nevezte a Vice-nál dolgozó kollégáját, Arialle Duhaime-Rosst. Miután Abramson javította az összes hibát a végleges változatban, Moynihan úgy döntött, hogy ellenőrzi a Vice-ról szóló fejezeteket, mivel úgy érezte, hogy ezek a részek hibáktól hemzsegnek.

Miközben megpróbáltam alátámasztani néhány állítást, észrevettem, hogy mást is tartalmaz: plagizált szövegrészeket.

Moynihan a Twitteren osztotta meg a kifogásolt részeket a könyv végleges kiadásából, több cikkel és esszével együtt, amik szerinte nagyon hasonló stílusban íródtak.

The following examples from the final book—not the galley—are only from the Vice chapters (I didn’t check the others). So let’s begin...Here is Abramson on Gavin McInnes (whom she interviewed) and the Ryerson Review of Journalism https://t.co/hx0XcyZ89k pic.twitter.com/qroN59gyVk

— Michael C Moynihan (@mcmoynihan) February 6, 2019

A média több képviselője is megszólalt az ügyben. Egyesek szerint Abramson könyve igazi mesterképzés arról, hogy hogyan ne írjunk újságot.

A Fox Newsnak nyilatkozó Abramson úgy reagált a vádakra, hogy nyilvánvalóan nem plagizált a könyvében. Néhány órával később a Twitteren azt írta, hogy utánajár Moynihan állításainak.

A könyvemre érkező támadások a Vice News-tól az elégedetlenségüket tükrözik, amit én kiegyensúlyozott tájékoztatásként könyvelek el. Törekedtem rá, hogy pontosan és helyesen tüntessem fel a több száz forrást, amit a kutatás során felhasználtam. Az említett kifogásokat komolyan veszem, és felülvizsgálom a kérdéses szövegrészeket.

(BBC News)

Rovatok