Index Vakbarát Hírportál

Mégsem indul a kormányfői posztért a thai hercegnő

2019. február 9., szombat 10:19

Az Ubolratana Barnavadi thaiföldi hercegnőt miniszterelnöknek jelölő Thai Raksza Csart ellenzéki párt szombaton bejelentette, hogy a király ellenkezése miatt visszavonja a jelölést, írja az MTI.

Maha Vadzsiralongkorn thaiföldi uralkodó kijelentette, hogy a királyi család egyik tagja sem avatkozhat bele a politikai folyamatokba, és megtiltotta 67 éves nővérének, hogy miniszterelnök-jelöltként induljon a március 24-i parlamenti választásokon. Az utasítás szerint Ubolratana jelöltkénti indulása "nem helyénvaló, és a sérti a thaiföldi alkotmány szellemét". A hercegnő egyébként 1972-ben lemondott királyi címéről.

A Thai Raksza Csart ellenzéki párt – amely a 2014-ben a katonák által a hatalomból elmozdított, korábban törvényesen megválasztott Jinglak Sinavatra volt kormányfő hívének számít – néhány órával korábban jelentette be, hogy a hercegnőt jelöli kormányfőnek a választásokon. Ubolratana ezt az Instagramon köszönte meg.

A párt és a hercegnő döntése azzal fenyegetett, hogy felborul az udvar évtizedes hagyománya, miszerint nem avatkozik bele az ország politikai életébe.

A Thai Raksza Csart azonban szombaton bejelentette, hogy visszavonja Ubolratana jelölését.

Az uralkodó és a királyi család minden tagja iránti tiszteletből eleget teszünk a parancsnak, és a választási bizottság szabályainak, valamint az alkotmánynak megfelelően cselekszünk

– írták egy közleményben.

Rovatok