Index Vakbarát Hírportál

Venezuelai válság: az oroszok megvétózhatják az USA javaslatát

2019. február 10., vasárnap 07:17

Határozati javaslatot készül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszteni az Egyesült Államok a venezuelai helyzet rendezésére, ami ellenjavaslat kidolgozására késztette Oroszországot. 

Az amerikai javaslat szerint a BT-nek teljes támogatásáról kellene biztosítania a venezuelai parlamentet. Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Venezuelában a biztonsági erők túlzott mértékben folyamodnak erőszakhoz a békés és fegyvertelen tüntetőkkel szemben.

A dokumentum olyan politikai folyamat megindítását szorgalmazza, amely szabad, igazságos és hiteles elnökválasztásokhoz vezet. Az amerikai javaslat szükségesnek tartja a humanitárius válság további elmélyítésének a megakadályozását, akárcsak annak a megkönnyítését, hogy a segélyek eljussanak a rászorulókhoz.

Az AFP szerint még nem lehet tudni, mikor szavaznak a BT-ben. Egy magát meg nem nevező diplomatára hivatkozva a hírügynökség tudni véli: ha lesz szavazás, a Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnököt támogató Oroszország bizonyosan élni fog vétójogával.  Az orosz javaslat bírálja a beavatkozási kísérleteket a latin-amerikai ország belügyeibe, a fennálló helyzet békés rendezéséért száll síkra.

Önkénteseket keresnek, hogy elosszák a segélyeket

Közben Önkéntesek hálózatát szervezik a magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltó Juan Guaidó támogatói, hogy segítsenek az országba egyelőre be nem engedett humanitárius segélyek majdani elosztásában.

A spanyol hírügynökség szerint Guaidó szombaton hozzálátott a nagy szervezőmunkához, amelynek keretében az ország több pontján alakítják meg önkéntesek egész hálózatát. A tagok ingyenesen vennének részt a segélyek elosztásában.

Guaidó szombati Twitter-bejegyzésében azt írta: "Ma az ország minden államában szervezkedünk, hogy kikényszerítsük a humanitárius segélyek bejutását."

Egyelőre azonban a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro tiltja a határ különböző pontjain veszteglő szállítmányok bejutását.

A venezuelai hadsereg szombaton továbbra sem engedte be azt a tíz teherautót, amely 100 tonnányi nemzetközi humanitárius segélyt vinne a latin-amerikai államba. A szállítmány csütörtök óta várakozik a kolumbiai határon Cúcuta városánál. További rakományok vesztegelnek a szomszédos Brazíliában.

(MTI)

  

Rovatok