Index Vakbarát Hírportál

A meglopott házaspár levélben kéri a tolvajoktól, odaadóan gondozzák a lenyúlt bonszai fákat

2019. február 12., kedd 15:04

Néhány tolvaj ellopott hét különösen értékes bonszai fát egy házaspártól, ráadásul az egyik négyszáz éves volt. A megkopasztott házaspár most egy szívhez szóló levelet írt, amiben

azt kérik a tolvajoktól, hogy nagyon vigyázzanak a miniatűr méretű növényekre, amik odaadó gondoskodást igényelnek, és szeretnék, ha a legigényesebbet továbbra is megfelelően, heti egyszer öntöznék.

Helyi médiahírek szerint a törpefák legalább 13 millió jent (33 millió forintot) érnek. Az ellopott bonszaik egyike, a kínai boróka Simpaku nevű változata igazi ritkaság, amely legalább négyszáz éves, és egymagában több mint 10 millió jent (25 millió forintot) érhet. 

A házaspár mintegy 3000 bonszait nevel 5000 négyzetméteres kertjében, amelynek a látogatók is csodájára járnak. Számos kertész és bonszaigyűjtő is kifejezte együttérzését. Egyikük így fejezte ki részvétét:

Megbocsáthatatlan. Ezek a tolvajok nem tudják, mit jelent ellopni egy bonszait, hát még hetet!

A bonszainevelés évszázados keleti hagyomány. Egy család vagy közösség nemzedékeken át gondoskodik egy-egy fáról. Japánban az ember és természet harmóniáját szimbolizálja, a bonszaiművészet mestereire nagy megbecsüléssel tekintenek.  A törpefák nyugaton is kelendőek lettek: egy évtizede Japánból 4,5 milliárd jen (11,5 milliárd forint) értékű bonszaifát adtak el, tavaly viszont az export már elérte a 12 milliárd jen (30,5 milliárd forint) a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint. (MTI)

/Borítókép: Shutterstock/

Rovatok