Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea elvileg hajlandó beengedni az atomenergia-ügynökség ellenőreit

2019. február 13., szerda 10:09

Phenjan elvben beleegyezett abba, hogy visszaengedje a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit az országba a nukleáris leszerelés ellenőrzésének céljából - közölte szerdán a The Korea Times című angol nyelvű dél-koreai napilapra hivatkozva az MTI.

Az újság nevét elhallgató hivatalos forrásra hivatkozva arról tudósít, hogy Phenjan és Washington megegyezésre jutott az ellenőröknek Észak-Koreába való visszatéréséről. A megállapodás keretében az ellenőrök beléphetnének a nukleáris és rakétakísérleti telepekre, az érkezés idejéről és az ellenőrzés pontos folyamatáról pedig a legközelebbi tárgyalások fognak dönteni.

Az újság forrása szerint Phenjan garantálja az ellenőrök biztonságát, illetve lehetővé teszi a teljes körű vizsgálatot, és aláveti magát az ENSZ Biztonsági Tanácsa azon határozatának, amely a NAÜ és Észak-Korea együttműködésével kapcsolatos. A dél-koreai elnöki iroda ugyanakkor nem kommentálta az értesülést.

Stephen Biegun, az amerikai külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja nem sokkal korábban hangsúlyozta: Washington Észak-Koreával kapcsolatos álláspontja nem változott, és továbbra is a teljes és ellenőrzött nukleáris leszerelést várja el Phenjantól.

Dél-koreai politikai elemzők úgy vélik, a február 27-28-án a vietnami Hanoiban tartandó újabb találkozójukon mind Donald Trump amerikai elnök, mind pedig Kim Dzsongun észak-koreai vezető részéről viszonylagos rugalmasság és engedményekre való hajlam várható.

Elképzelhetőnek tartják továbbá azt is, hogy az ENSZ BT az észak-koreai atomprogram leszerelésére tett phenjani lépésekre adandó kedvező válaszként segítséget nyújt a dél-koreai határhoz közeli Keszong városban lévő ipari park működésének újraindításában. Az ipari park üzemelését a Phenjan nukleáris fegyverkezése feletti viták miatt függesztették fel. Az elemzők hozzátették azonban, hogy a közeljövőben aligha várható könnyítés az Észak-Korea elleni szankciók tekintetében.

A NAÜ felügyelőit 2009-ben utasították ki a kelet-ázsiai országból. Észak-Korea 1968-ban írta alá az atomsorompó-szerződést, amelyet azonban megsértett, és 2003-ban kilépett belőle. A lap értesülése szerint az újracsatlakozásról azonban még korai lenne tárgyalásokat kezdeni.

Nemrégiben írtuk, hogy bár úgy tűnik, hogy a legkomolyabb probléma Észak-Koreával a nukleáris programja, valójában sokkal ijesztőbb az a tudás, amit abiológiai fegyverek terén értek el az elmúlt évtizedekben.

Rovatok