Index Vakbarát Hírportál

Az FBI exfőnöke tárgyalásokat indított Trump elmozdítására

2019. február 14., csütörtök 20:47

Az FBI egykori ügyvezető igazgatója, Andrew McCabe először ismerte el nyilvánosan, hogy magasrangú szereplőkkel kezdeményezett tárgyalásokat az igazságügyi tárca berkein belül, hogy indítsák el a 25. alkotmánykiegészítésben foglalt folyamatot, ami Trump elmozdítását eredményezte volna. Mindezt James Comey FBI-elnök kirúgása után tette, írja a CNN.

A tárgyalásnak része volt, hogy melyik kormánytag állna McCabe oldalára ebben. Mindezeket a CBS csatornának mondta. A csatorna a témával a 60 Minutes című műsorában foglalkozik majd vasárnap bővebben.

McCabe azt is mondta, hogy nyomozást indított annak kiderítésére, hogy Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást az orosz kapcsolatainak vizsgálatában úgy, hogy megpróbálta megszüntetni azt.

Az MTI azt írta, a volt ügyvezető igazgató elmondta azt is, hogy Comey menesztése napján találkozott Donald Trumppal a Fehér Házban. "Azzal az emberrel beszéltem, aki indult az elnökségért, éppen megnyerte az elnökválasztást és ezt akár legfőbb ellenségünk, Oroszország kormányának segítségével tehette. Ez rendkívül zavart" - fogalmazott a volt FBI-vezető.

A CBS-nek küldött közleményében Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője "megalapozatlannak" nevezte a MCCabe által elrendelt nyomozást. Donald Trump elnök pedig több Twitter-bejegyzésben is reagált. Az egyikben emlékeztetett arra, hogy McCabe a Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt és korábbi külügyminiszter e-mailjeinek ügyében folytatott nyomozás részese volt és James Comey az ő révén szivárogtatott ki információkat a sajtónak. Egy másik bejegyzésében felidézte, hogy McCabe kongresszusi választáson induló feleségének kampányához Hillary Clinton környezet nagy összegekkel járult hozzá. 

Tavaly a minisztérium belső vizsgálata azt állapította meg, hogy Andrew McCabe törvényellenesen szivárogtatott ki bizalmas információkat a sajtónak és többször is félrevezette a nyomozó hatóságokat. Jeff Sessions igazságügyi miniszter erre hivatkozva elbocsátotta.

Rovatok