Index Vakbarát Hírportál

Guaidó a venezuelai állami olajvállalattal trükközik, hogy megbuktassa Madurót

2019. február 14., csütörtök 10:33

Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető újabb lépést tett szerdán Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök hatalmának aláásására: lecserélte a PDVSA állami olajipari vállalat egyesült államokbeli leányvállalatának, a Citgónak a vezetését, hogy ezáltal megfossza az államot olajbevételeitől, és saját kormányának teremtsen anyagi alapot.

Az a tény, hogy a nyugati országok Guaidót ismerték el a venezuelai állam legitim vezetőjének, nem változtat azon, hogy a hazai intézmények - így egyebek között a PDVSA - felett Maduro kormánya gyakorol ellenőrzést.

Viszont a Citgo székhelye Washingtonban van, így Guaidó az amerikai kormány jóváhagyásával megtehette, hogy leváltja a cég vezetését. Az igazgatótanácsba olyan venezuelaiakat ültetett, akik mind az Egyesült Államokban élnek. 

Az ellenzéki vezetőnek szüksége van anyagi eszközökre, ha ideiglenes elnökként meg akar alakítani egy ideiglenes kormányt. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy az igazgatótanács cseréjét a gyakorlatban hogyan tudja majd végrehajtani.  Maduro fogadkozott korábban, hogy nem fogja hagyni a Citgo ellopását, és szakértők szerint a venezuelai állam feltehetőleg pert fog indítani a cég élén végrehajtott hatalomátvétel miatt.

(MTI)

Rovatok