Index Vakbarát Hírportál

A brit kormány nem engedné haza az ISIS-feleségnek állt terhes brit lányt

2019. február 15., péntek 17:11 | aznap frissítve

Veszélyt jelenthet a Szíriából hazatérni vágyó brit lány az MI6 szerint, mert ott képesítést és kapcsolatokat szerezhetett, írja a Sky News.

A most 19 éves Shamima Begum két barátnőjével együtt még 2015-ben szökött el az Egyesült Királyságból Törökországon át Szíriába, hogy ott csatlakozzon az ISIS-hez. A lány most terhes, és azt állítja, a születendő gyereke miatt akar hazautazni.

És bár nem lehet megakadályozni, hogy hazamenjen, az MI6 vezetője azt mondja, tüzetesen ki kell vizsgálni, hogy nem jelentene-e fenyegetést. Szerinte az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha valaki hasonló helyzetbe került Szíriában, az feltehetően szerzett kint valamilyen képesítést, ami veszélyessé teheti őt.

A BBC azt írja a lányról, hogy miután 15 évesen kiutazott Szíriába, egy ISIS katona felesége lett, és még az sem hatotta meg különösebben, amikor levágott fejeket látott a kukákban. Arról is beszélt, hogy nem csalódott a szíriai létben, ugyanazt kapta, amiket korábban a videókon látott. „Amiket a propagandavideókon is látni lehet – az a normális élet. Néha vannak bombázások meg hasonlók, de ettől eltekintve.... De már nincsenek nagy reményeim. Egyre kisebbek és kisebbek. És annyi ott az elnyomás és a korrupció, hogy szerintem már meg sem érdemlik a győzelmet”, mondta a lány.

Két héttel ezelőtt szökött meg férjével Baghuz városából, az ISIS utolsó szír területéről. A férje közben megadta magát, a lány pedig egy 39 ezer fős menekülttáborban van épp Szíriában.

A lány a Times-nak azt nyilatkozta, bár nem bánta meg, hogy kiutazott Szíriába, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, a gyerekét inkább otthon szülné meg. Korábban már kétszer is volt terhes, de mindkettő meghalt. „Már nem vagyok ugyanaz a butuska kislány, aki négy éve elszökött.”

A belügyminiszter közben azt mondja, mindenáron meg akarja akadályozni, hogy a lány visszatérjen az országba, mert szerinte ha valaki terrorista szervezeteket támogatott, az már nem térhet haza. Ennek megakadályozására például megfoszthatják brit állampolgárságától, vagy kitilthatják őt az országból. Ha mégis sikerül hazatérnie, akkor vizsgálatokra, tárgyalásokra és kihallgatásokra számíthat. A lány szülei kegyelmet kértek.

Rovatok