Index Vakbarát Hírportál

Egy merénylet miatt pattant egymásnak két mérges atomhatalom

2019. február 15., péntek 11:49

Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken figyelmeztette Pakisztánt,

kemény válaszra számíthat a vitatott határövezet, Kasmír indiai részén történt robbantásos merénylet miatt,

Az India és Pakisztán közötti terület legnagyobb városa, Szrinagar peremén végrehajtott robbantásos merénylet egy félkatonai gépkocsioszlopot ért. A merénylő egy robbanóanyaggal megtömött autóval hajtott bele a 78 járműből álló konvojba. A merényletben több mint 40 ember halt meg, és kéttucatnyian megsebesültek. A csütörtöki öngyilkos merénylet elkövetőjeként a Mohamed hadserege (Dzsais-e-Mohamed) nevű, pakisztáni székhelyű militáns szervezet jelentkezett, de Delhi állítja,

kétségbevonhatatlan bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy Pakisztánnak köze volt a támadáshoz.

A merénylet híre jelentős társadalmi visszhangot váltott ki Indiában, a közösségi médiában sokan megtorlást követelnek.

A pakisztáni külügyi tárca csütörtöki közleményében visszautasította érintettségét, pénteken pedig Indiát kezdte el korholni a vádaskodás miatt:

határozottan elítéljük az indiai kormány és média egyes elemei által terjesztett állításokat, melyek nyomozás nélkül hozzák kapcsolatba Pakisztánt a támadással

India egyébként komolyan gondolja a megtorlást, első lépésként már meg is vonta a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban a legnagyobb kedvezmény elvét Pakisztántól, ami megnehezíti a két ország közötti kereskedelmet. A két ország kereskedelmi forgalma éves szinten azonban alig éri el a 2 milliárd dollárt, szóval ez a szankció valószínűleg csak bemelegítés – különösen ha figyelembe vesszük, Narendra Modinak áprilisban a parlamenti választásokon meg kell küzdenie Gandhi-Nehru-dinasztia vezette Egyesült Progresszív Szövetséggel.

Kasmírban egyébként nem csütörtökön kezdődött az ellenségeskedés. India és Pakisztán függetlenné válásuk óta több háborút is vívott Kasmír megszerzéséért, ám a konfliktust több mint hetven éve nem sikerült megnyugtatóan rendezni, a muszlim többségű tartomány szeparatistái pedig 1989 óta harcolnak az indiai uralom ellen. Az ezredforduló és 2005 között olyan sok pokolgépes támadást hajtottak végre, hogy India kénytelen volt bombabiztos páncélozott járműveket venni Kasmírban szolgáló katonái számára.

Kasmír területén mindennaposak a két ország reguláris hadseregei közti lövöldözések, nem-állami szervezet részéről a legutóbbi jelentősebb támadást 2016-ban hajtották végre, amikor fegyveresek egy indiai katonai bázist ostromoltak meg. Az incidensben 20 katona halt meg.

A kasmíri lakosság zöme egyébként egyetért a felkelők követelésével, miszerint egyesíteni kellene a területet vagy pakisztáni uralom alatt, vagy független állam megteremtésével.

(Borítókép: Indiai tüntetők égetnek pakisztáni szászlókat egy tüntetésen Mumbaiban 2019 február 15-én. - fotó:  Narinder Nanu / Getty Images Hungary)

Rovatok