Index Vakbarát Hírportál

Trump: Európa vegyen át 800 ISIS-harcost

2019. február 17., vasárnap 11:00

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azt követeli európai szövetségeseitől, hogy vegyenek át több száz Szíriában elfogott ISIS-harcost az USA-tól és folytassák le a tárgyalásaikat, máskülönben az USA szabadon engedi őket – írja a Al Jazeera.

"A kalifátus az összeomlás szélén áll. Az alternatíva nem kecsegtet túl sok jóval, ugyanis ha az európai szövetségesek nem lépnek, el kell engednünk a foglyokat. Az USA nem örülne neki, ha ezek a harcosok ellepnék Európát, de ez lenne a legvalószínűbb forgatókönyv. "Sok mindent megtettünk, és sok pénzt szenteltünk az ügyre: most már pont itt az ideje, hogy mások is megtegyék, amire képesek. Visszavonulunk, miután teljesen legyőztük a kalifátust" - Trump szombaton Twitteren.

Az Al Jazeera tudósítója a török-szír határon fekvő Gaziantepből azt írta, az ISIS-t egyelőre még nem győzték le teljesen, de az USA európai szövetségeseire nagy nyomás nehezedik Trump bejelentése miatt.

Trump december közepén jelentette be a döntését a katonák kivonásáról, bár január elején azt mondta, nincs menetrend és nincs határidő az amerikai katonák kivonására. A váratlan döntés szinte sokkolta az Egyesült Államok szövetségeseit és az amerikai katonai és biztonságpolitikai szakembereket. James Mattis védelmi miniszter erre, és az Afganisztánból történő fokozatos kivonulásról szóló döntésre hivatkozva nyújtotta be lemondását. A döntést kritizálók attól tartanak, hogy az ISIS nem gyengült le annyira, hogy az USA anélkül vonuljon ki, hogy a szervezet újra megerősítse a pozícióit a térségben, ugyanis az USA szövetségesei nem elég erősek önmagukban.

Múlt hét szombaton az Egyesült Államok támogatását élvező arab-kurd milícia bejelentette, hogy megkezdik a "végső csatát" az Iszlám Állam dzsihadista szervezet utolsó állásának teljes felszámolására Szíria keleti részében. A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője a Twitteren jelentette be, megkezdődött a "mindent eldöntő csata a terroristák megsemmisítésére".

Az Iszlám Állam egy nagyjából négy négyzetkilométernyi területet tart még ellenőrzése alatt Deir-ez-Zór tartományban. Nemrég az FDS leállított minden műveletet a térségben, mert állításuk szerint a dzsihadisták civil lakosokat használtak emberi pajzsként. Az utóbbi tíz napban azonban mintegy 20 ezer embert menekítettek ki az érintett területről - közölte az SDF.

A régióból menekülő szemtanúk szerint az Iszlám Államnak még 500-600 harcosa küzdhet tovább a területért, ahol még mindig több száz polgári lakos is van. Pénteken a Joseph Votel tábornok, a közel-keleti amerikai csapatok vezetője azt mondta, az ISIS legyőzését követően arra lehet számítani, hogy szétszórtabb, gerilla hadviselést folytató milíciák maradnak a térségben, és ez a helyzet indokolttá teszi az amerikai jelenlétet a térségben.

Rovatok