Index Vakbarát Hírportál

Azt mondtam Orbánnak, nem lenne szabad a magyar nép háta mögé bújnia

2019. február 18., hétfő 09:06

Ha esik az eső, akkor azért is nyilván én, mi leszünk a felelősek. Természetesen követtünk el hibákat, lehet minket kritizálni, ezzel semmi baj. És azt is elismerem, kezdetben nem tettünk meg mindent a menekültválság kezelésében. De azért nézzük meg, mi volt a helyzet 2015-2016-ban és mi most, a menekültválságot illetően

- egyebek mellett erről beszélt a Népszavának adott interjújában Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. Szerinte a menekültválság nem bal-vagy jobboldali ideológiák mentén megoldható kérdés, és nem lehet pusztán falak felhúzásával megoldani.

Timmermans szerint ha a magyar kormányfő megakadályozza a szolidaritáson alapuló menekültpolitikát, akkor csak azt éri el, hogy Európának újra lesznek belső határai. 

Arra a kérdésre, hogy mikor találkozott utoljára Orbánnal, így felelt:

Amikor legutóbb részt vett az Európai Parlament ülésén. Odamentem hozzá, és kezet ráztam vele. Majd azt mondtam neki, a saját politikája miatt nem lenne szabad a magyar nép háta mögé bújnia. 

Orbán szerinte ettől a mondatától nem volt boldog. De Timmermans szerint az EP-ben nem a magyar népet kritizálják bizonyos esetekben, hanem a magyar kormányt.

Rovatok