Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna szerint az orosz titkosszolgálat áll a templomok elleni támadások mögött

2019. február 18., hétfő 15:16

Az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű maradt szárnyának templomai ellen az utóbbi időben elkövetett támadásokat a Donyec-medencei szakadár területeken szervezték meg, és közvetlenül az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) rosztovi területi részlegével egyeztetve tervelték ki, állította Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője hétfőn, megerősített információkra hivatkozva.

Az SZBU-főnök ezt az állami rendvédelmi szerveknek a március 31-i elnökválasztás rendjének biztosításával foglalkozó kijevi koordinációs értekezletén mondta el.

Szerinte miután Oroszország elvesztette Ukrajnával szemben a küzdelmet, és létrejött a független és önálló ukrán ortodox egyház, Moszkva vallási alapú törvénytelen megnyilvánulásokhoz folyamodik, hogy destabilizálja az elnökválasztások küszöbén a helyzetet Ukrajnában.

Hricak szerint templomok elleni támadásokat dokumentáltak az ország keleti felében. Azt ígérte, hogy később részletesebb információkat is nyilvánosságra hoz. A megszerzett információk alapján nem feltételezik, hogy a megtámadott templomokat vezető papok be lettek volna avatva.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy a Dnyipropetrovszk megyében lévő Krivij Rih városban múlt szombaton gyújtották fel ismeretlenek gyúlékony folyadékkal az egyik templom bejáratát, a falakra pedig neonáci szimbólumokat festették.

Február 9-én az SZBU sajtóosztálya arról számolt be, hogy meghiúsították egy ukrán állampolgár felbérelését templom felgyújtására. A közlemény szerint Oroszország és a szakadár területek titkosszolgálatai kétezer dollárt ígérnek annak, aki felgyújt bármely, a moszkvai patriarkátushoz hű ukrán ortodox egyházi szervezet épületét, amit videofelvétellel is tanúsít, írja az MTI.

Rovatok