Index Vakbarát Hírportál

Bejelentkezett az elnökségért az ember, aki 2016-ban simán verte volna Trumpot

2019. február 19., kedd 13:23

Hivatalosan is bejelentette Bernie Sanders, hogy 2016 után a 2020-as demokrata előválasztáson is elindul; ezzel újabb nagyágyú szállt be a Trump kihívói címéért folyó, így is vagy tíz fajsúlyos jelöltet felvonultató versenybe

Vermont állam sokáig független színekben politizáló, de 2012-ben a demokrata párttal megállapodó szenátora a 2015-16-os előválasztáson emlékezetes harcot vívott Hillary Clintonnal. Sanderst a pártelit ellenszenve, a fajsúlyos donorok hiánya, demokratikus szocialista nézetei, illetve egyes fontos szavazói csoportokban - például a feketék - való ismeretlensége miatt tökéletesen esélytelennek tartották Barack Obama volt külügyminisztere ellen. Azonban az elit- és kapitalizmusellenes szlogenekkel kampányoló vermonti politikus mindenkit meglepve nagy küzdelemre kényszerítette Hillary Clintont, és végső soron több mint 13 millió szavazatot (43 százalékot) ért el. Ráadásul miután ellenfele meglepetésszerűen kikapott Donald Trumptól (akit Bernie Sanders minden közvélemény-kutatás szerint simán vert volna),

a demokrata szimpatizánsokat sokkoló vereség sokak szemében igazolta nézetét, miszerint radikális baloldali fordulatra van szükség a demokrata pártban.

Ezért 2016-tal szemben 2020-ban Sanders már egyáltalán nem outsiderként indulhat el, hanem egy olyan politikusként, akinek korábban radikálisnak minősített elképzeléseit - például a mindenkire kiterjedő egészségbiztosítást, vagy az ingyenes egyetemi oktatást - mára szinte az összes többi demokrata jelölt is osztja. Csakhogy pont a demokrata párt Sanders által elindított szocialista fordulata csökkentheti Sanders demokrata párton belüli esélyeit. Ugyanis 2016-os eredménye csalóka, mivel egyetlen jelölttel szemben érte el; egy sokszereplős, és Hillary Clintonnál sokkal balosabb mezőnyben már egyáltalán nem tűnik akkora favoritnak. Esélyeit csökkentheti az is, hogy Sanders már 77 éves, ráadásul a demokrata szavazótáborban erős igény van arra, hogy egy női elnökjelöltet indítsanak 2020-ban Donald Trump ellen (ezt tükrözi a tény, hogy Kamala Harris, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren és Kirsten Gillibrand személyében négy erős női szenátor is sorompóba állt).

Bernie Sanders azért így is az előválasztás esélyesei közé tartozik, a közvélemény-kutatások rendre a második legnépszerűbb jelöltnek mérik (a jelöltségéről még nem döntő Joe Biden volt alelnök után), és a többi már "csak" a kampányon, a kistámogatókra alapozó adománygyűjtésen, az elnökjelölti mezőnyben kialakuló erőviszonyokon, és nem utolsósorban az Alexandria Ocasio-Cortezhez hasonló véleményvezérek kiállásán múlik.

Rovatok