Index Vakbarát Hírportál

Meggyaláztak egy zsidó temetőt Franciaországban

2019. február 19., kedd 15:25

Csaknem nyolcvan sírt meggyaláztak Franciaország keleti részén, a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében. A sírokra fehér, sárga és kék festékkel horogkeresztet fújtak fel. 

A helyi prefektúra a leghatározottabban elítélte ezt a "gyalázatos antiszemita cselekményt", írja az MTI.

Emmanuel Macron francia államfő délután Christophe Castaner belügyminiszter kíséretében a helyszínre, majd a párizsi Soá emlékhelyre látogat. Ez utóbbi látogatást a köztársasági elnök már a temetőgyalázás előtt bejelentette, miután kedden este országszerte megmozdulásokat rendeznek az antiszemitizmus ellen.

Franciaországban tavaly a bejelentett antiszemita támadások száma 541 volt, ami az előző évhez képest 74 százalékos emelkedést jelent.

Pár napja a sárgamellényeseket támogató Alain Finkielkraut filozófust ért antiszemita támadás egy tüntetésen. A lengyel bevándorlók gyermekeként Franciaországban közmegbecsülést szerzett zsidó filozófusnak azt ordították, hogy "mocskos cionista, mi vagyunk az emberek, Franciaország a miénk!".  Finkielkraut-ot a rendőrségnek kellett kimentenie.

Egy hete pedig Simone Veil néha francia miniszter, holokauszttúlélő és az EP első női elnökének portréjával díszített postaládára fújtak fel horogkeresztet ismeretlenek.

Egyébiránt nem csak Franciaországban nőtt meg az antiszemita támadások száma az elmúlt évben, Nagy-Britanniában például rekordot döntött a bejelentett esetek száma. Naponta több mint négy támadás történt, egész évben pedig 1652. De az antiszemitizmus Európa többi részén is komoly problémát jelent. A zsidók közel 40 százaléka fontolgatja, hogy elhagyja a kontinenst. Az Európai Bizottság elnökének ezzel kapcsolatos beszédéről itt olvashat részletesebben.

Rovatok