Index Vakbarát Hírportál

Behívta a svéd külügy a magyar nagykövetet Semjén Zsolt kijelentései miatt

2019. február 20., szerda 08:24 | aznap frissítve

Szerdára bekérették a svéd külügyminisztériumba a magyar nagykövetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Annika Strandhäll svéd társadalombiztosítási miniszterre tett kijelentései miatt - közölte az MTI szerint kedd este Pezhman Fivrin svéd külügyi szóvivő a helyi közszolgálati rádióban.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akciótervről Annika Strandhäll azt a megjegyzést tette közzé a Twitteren, hogy "riasztó, ami Magyarországon történik".

Most azt akarja Orbán, hogy több "igazi" magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek.

A magyar külügyminisztérium válaszul bekérette a svéd nagykövetet, hogy tiltakozzon Strandhäll szavai ellen, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Echo TV Bayer Show című műsorában arról beszélt, Strandhäll nyilatkozata mutatja „azt az aberráltságot, ahová eljutottak a politikai korrektség őrületében”, és aki kétségbe vonja a "természet rendjét, az beteg".

Magyarországnak mit kellene akarnia, ha nem azt, hogy Magyarországon magyar gyerekek szülessenek (...) Amit ez a szegény teremtés mondott, az maga az aberráció.

Fivrin hangsúlyozta: éppen ez a kijelentés adott okot a magyar nagykövet bekéretésére a külügyminisztériumba. "Elfogadhatatlannak tartjuk ezt a kijelentést" - húzta alá a svéd külügyi szóvivő.

Semjén: Ebből okulhat a derék svéd nép

Semjén Zsolt az ATV-nek elégedetten nyugtázta a fejleményeket:

Nagyon helyes! Így legalább alkalmuk lesz bocsánatot kérni azért, hogy a miniszter asszonyuk a náci Németországéhoz hasonlította a magyar családpolitikát.

És "így legalább megtanulják, hogy milyen a jó család-, és nemzetpolitika a magyar gyakorlatban". Ez a találkozó tehát a miniszterelnök-helyettes "a miniszter asszony okulására és a derék svéd nép javára fog válni".

Azóta a svéd álláspont is kiderült, a stockholmi külügyminisztérium sajtófelelőse, Anton Dahlquist szerdán a bekéretést követően arról beszélt, hogy személyeskedő támadásoktól mentesen kell politikai vitát folytatni.

A Dagens Nyheter című svéd lap internetes kiadásának értesülése szerint a külügyminisztérium illetékese közölte:

mindkét fél érdeke a tények tiszteletén alapuló párbeszéd olyan kérdésekben is, amelyekben az álláspontok igen messze állnak egymástól.

Rovatok