Index Vakbarát Hírportál

Távozott három képviselő a Konzervatív Pártból

2019. február 20., szerda 13:21 | aznap frissítve

Távozott három alsóházi képviselő szerdán a kormányzó brit Konzervatív Pártból, főként a kormány brexit-politikájával szembeni komoly fenntartásaikkal indokolva a lépést  -közölte az MTI.  

Anna Soubry, Sarah Wollaston és Heidi Allen Theresa May miniszterelnöknek írt közös levelében úgy fogalmazott, hogy a Konzervatív Párt egyre inkább a frakció legkeményvonalasabb brexit-tábora, valamint a kisebbségben kormányzó pártot kívülről támogató, nem kevésbé EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) szorításába kerül, és a brit politika jobbszárnya felé sodródik.

A képviselők közölték: a kiválásukról hozott döntésükhöz a végső indokot a kormány katasztrofális brexit-politikája adta. Levelükben azt írták: Theresa May kormánya felelőtlen módon sodorja az országot a megállapodás nélküli brexit szakadéka felé.

A három eddigi tory képviselő csatlakozik a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt frakciójából hasonló okokból minap kivált nyolc képviselő független frakciócsoportjához.

Brit külügyminiszter: a brexit nem veszélyes az EU-ra

Nem kell tartania az Európai Uniónak a brexittől, a kilépés rendezett lebonyolítása közös érdek, és a közös értékek is ezt diktálják - hangsúlyozta a brit külügyminiszter szerdán Berlinben. Jeremy Hunt a kormányzó Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány fórumán kifejtette: a brexit-tárgyalásokon érzékelt érdekellentét jórészt annak tulajdonítható, hogy az EU oldalán kialakult "a félelem attól, hogy másokat is távozásra bátoríthat, ha túlságosan zökkenőmentes és rendezett lesz a brexit, ami így veszélybe sodorhatja az európai projekt jövőjét".

Azonban ilyen ellentét nem létezik, a brit félnek is az az érdeke, hogy az EU megőrizze stabilitását és biztonságát. Ha az EU felismeri, hogy a brexit nem veszélyezteti a jövőjét, könnyebb lesz belátni, hogy a közös érdekek és értékek a kilépés zökkenőmentes, rendezett és barátságos végrehajtását diktálják, és ez mindkét fél közös felelőssége - mondta a brit diplomácia vezetője.

Rovatok