Index Vakbarát Hírportál

Venezuela lezárta a kikötőit, hogy ne érkezhessenek amerikai segélyek

2019. február 21., csütörtök 05:29

Venezuela szerdán lezárta kikötőit a kimenő hajók előtt, az intézkedéssel a kormány próbálja megakadályozni, hogy amerikai segélyszállítmányok érkezzenek a súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válsággal küzdő országba.

Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya a hadseregnek adott utasításában biztonsági okokra hivatkozva rendelte el, hogy február 24-ig a kikötőkben tartózkodó hajók nem futhatnak ki, azonban a rendelkezés nem tér ki arra, hogy a kikötőkbe nem futhatnának be az érkező hajók.

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter kedden kijelentette: készültségbe helyezték a hadsereg alakulatait a határokon, hogy megakadályozzák az esetleges területsértéseket. A venezuelai hatóságok aznap lezárták az ország tengeri határát a Holland Antillákkal, megakadályozva a hajók vagy repülők érkezését Venezuelába Aruba, Bonaire és Curacao szigetekről. 

A Nicolás Maduro és a számos ország által Venezuela ideiglenes elnökeként elismert Juan Guaidó ellenzéki vezető közötti politikai belharc egyik színtere a nemzetközi segélyek küldése és bejuttatása a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzdő dél-amerikai országba.

Kedden a szomszédos Brazília elnöki szóvivője bejelentette, hogy országa az Egyesült Államokkal közösen szállít humanitárius segélyt a venezuelai határra február 23-tól Juan Guaidó kérésére. Otávio Santana Barros elmondta, hogy a gyógyszer- és élelmiszersegélyt az észak-brazíliai Boa Vista városából Guaidó szervezésében - venezuelai teherautókat vezető venezuelai állampolgárok - fogják átvinni a határon.

Guaidó szerint időközben már legalább 700 ezer önkéntes jelentkezett, hogy a segélyek országba juttatásában és szétosztásában segédkezzen. (MTI)

Rovatok