Index Vakbarát Hírportál

Határlezárást ellenző civileket lőtt le a venezuelai hadsereg

2019. február 22., péntek 20:12

Két ember meghalt, 14 megsebesült a hadsereggel való összetűzésben Venezuela déli határánál, amikor civilek egy csoportja megpróbálta megakadályozni az átkelő lezárását – írta a Washington Post. 

Nicolás Maduro államfő csütörtökön rendelte el a Brazíliával közös határszakasz lezárását, mert a brazil vezetés nem a vitatható választásokon hatalmát megerősítő venezuelai elnököt, hanem az ellenzéki Juan Guaidót ismerte el a dél-amerikai ország legitim vezetőjének. Ezt tette az Egyesült Államok, az EU, végül azon belül Magyarország is, ellentétben Oroszországgal és Törökországgal.

A határ lezárásáőt megakadályozandó helyi idő szerint pénteken reggel hatkor érkezett egy civilekből álló csoport, amely a katonai járművek elé állt. A katonák ezután tüzet nyitottak – a Washington Post szerint ekkor vesztette életét egy férfi és egy nő. 

A Fehér Ház együttérzését fejezte ki az áldozatokkal. A Maduróval szembenálló, de ellehetetlenített ellenzéki többségű parlament elnökeként az ellenzék vezéralakjává lett Guaidó közölte, a civilek halála nem marad büntetlenül. Ismét felszólította a hadsereget, hogy álljanak át a nép oldalára.

Az olajban gazdag, de Hugo Chavez és politikai örököse, Maduro vezetése alatt gazdasági káoszba fulladt 29 milliós országot hárommillió ember hagyta el – Magyarország is befogadott százakat, ellentmondásba kerülve migrációellenes politikájával –, a humanitárius segélyekre nagy az igény, ám beszállításukat a rezsim vezetése megakadályozná, tartva attól, hogy az hatalmát tovább gyengítené. 

Rovatok