Index Vakbarát Hírportál

Az elnök támogatói gyújthatták fel az egyik venezuelai segélyszállítmányt

2019. február 23., szombat 14:44 | aznap frissítve

Könnyfakasztó gránátokat és gumilövedékeket lőttek venezuelai katonák szombaton azokra a tüntetőkre, akik megpróbálták bejuttatni a humanitárius segélyszállítmányokat a Kolumbiával közös határon keresztül, írja az MTI.

A BBC arról ír, hogy az egyik, élelmiszerrel és gyógyszerekkel megpakolt teherautót Maduro támogatói felgyújtották.

Az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó a venezuelai-kolumbiai határ utóbbi oldalán található Cúcuta városából indította útnak a segélyt szállító tucatnyi teherautót. Állítása szerint a járműveknek sikerült bejutniuk Venezuelába, de jelenleg is a határon vesztegelnek. A VPI kereskedelmi televízió arról számolt be, hogy egy teherautót felgyújtottak a határon.

Ellenzéki vezér a kamionon

Juan Guaidó magyar idő szerint szombat délután 5 órakor írta ki Twitterre, hogy az első segélyszállítmány átjutott a venezuelai határon, erről a BBC számolt be, de később a járművet megállították a venezuelai biztonsági erők.

Guaidó az élelmiszereket és gyógyszersegélyt szállító kamion oldalán kapaszkodott, amikor az bejutott az országba, erről a paraguayi elnök, Abdo Benítez tweetelt ki egy videót.

A közös határ venezuelai oldalán található San Antonio del Táchirában és Urenában katonák könnyfakasztó gránátot és gumilövedéket lőttek a határ felé tartó ellenzéki aktivistákra, köztük törvényhozókra. Legalább négy ember kapott lőtt sebet – írta Franklyn Duarte ellenzéki képviselő Twitter-bejegyzésében. A BBC azt írja, két halottja van a szombati összecsapásoknak, mindkettejükkel a venezuelai hatóságok emberei végezhettek.

A hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro szombaton bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Kolumbiával. 

Eközben a kolumbiai bevándorlási hivatal beszámolt arról, hogy a venezuelai biztonsági erők legalább 13 tagja dezertált szombaton Kolumbiába.

A venezuelai Nemzetőrség (GNB) tagjai a Brazíliával közös határnál található Santa Elena de Uairén kisvárosban könnygázgránátokat lőttek ki, miután tüntetők barikádokat próbáltak emelni, hogy megakadályozzák kormánypárti fegyveresek bejutását a területre. A már-már polgárháborús helyzetben az egyik ellenzéki parlamenti képviselő szerint legalább két ember életét vesztette, további 14 ember pedig megsebesült.

Az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítója szerint magyar idő szerint szombat este is Santa Elena de Uairén és a brazíliai Pacaraima között vesztegel a Venezuelának szánt humanitárius segélyt szállító két teherautó.

Kolumbia az utóbbi napokban már több tonna élelmiszer- és gyógyszersegélyt halmozott föl a határnál, és Juan Guaidó ellenzéki vezető hívei ezeket mind be akarják juttatni az országba. A venezuelai kormány péntek éjjel rendelte el a kolumbiai határ átkelőinek lezárását.

Szombaton a katonaság által lezárt határterületekhez rengeteg ember érkezett, akik közül sokan átugráltak a hadsereg által felállított akadályokon, mire válaszul a katonák könnygázt lőttek ki. A BBC szerint ugyanakkor a katonák közül többen aztán elhagyták a posztjaikat, köztük lehetnek azok is, akik dezertáltak Kolumbiába.

A fejlett világ által támogatott Guaidó pénteken részt vett a határ kolumbiai oldalán azon a segélykoncerten, amelyet Richard Branson brit milliárdos szervezett 100 millió dollárnyi (28 milliárd forint) segély összegyűjtésére. Azt már előre lehetett tudni, hogy Iván Duque kolumbiai és Sebastián Pinera chilei elnök részt vesz a koncerten.

Amerikai színjáték

Az ENSZ New York-i székhelyén tartózkodó Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter sajtótájékoztatóján "színjátéknak" nevezte az ellenzék kísérletét arra, hogy segélyeket szállítanak be az országba, és azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy ő szervezi a segélyszállítást. 

Korábban arról szóltak hírügynökségi jelentések, hogy a venezuelai biztonsági erők összetűzésbe keveredtek civilekkel a Brazíliával közös határhoz közeli egyik településen, és ebben legkevesebb két ember meghalt, 15 pedig megsebesült. A brazíliai határt már korábban lezárták venezuelai oldalon, hogy onnan ne juthasson be segély az országba.

Venezuela jelenleg súlyos gazdasági válsággal küzd, az infláció várhatóan 10 millió százalékot ér el az év végére, ezenkívül nagyszámú ember szenved az akut élelmiszer- és gyógyszerhiánytól. Maduro azonban rendszeresen tagadja a humanitárius válság létét, a gazdasági problémákért pedig az amerikai szankciókat teszi felelőssé. Guaidó január 23-án kiáltotta ki magát az ország ideiglenes elnökének, és az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi.

Rovatok