Index Vakbarát Hírportál

39 évet ült ártatlanul, 6 milliárdos kártérítést kap

2019. február 24., vasárnap 23:15

Óriási kártérítést ítéltek meg Kaliforniában annak a férfinak, aki közel négy évtizeden keresztül ült börtönben egy olyan kettős gyilkosságért, amelyet nem ő követett el – írja a CNN.

Craig Coley-t még 1980-ban ítélték el egy Rhonda Wicht nevű 24 éves nő – akivel Coley akkoriban épp szakításban volt – megerőszakolásáért és megöléséért, illetve négyéves fia, Donald 1978-as meggyilkolásáért. 39 börtönben töltött év után, 2017-ben kapott kegyelmet, miután kiderült, hogy az ügyében folytatott nyomozás során hibát követtek el.

Egy Simi Valley-i nyomozó, Michael Bender 2013-ban vette elő az ügyet, és meg volt győződve Coley ártatlanságáról, ezért kegyelmet kért a férfira. Bender szerint az ügy egyik nyomozója megsemmisített egy bizonyítékot, amely igazolhatta volna Coley ártatlanságát. Ezután azonban kiderült, hogy a helyszíni biológiai mintákat elemző labor mégis megőrizte a mintákat, amelyekről közel négy évtizeddel később kiderült, hogy nem Coley DNS-ét tartalmazzák. A nyomozás újraindult, és végül megállapították a férfi ártatlanságát.

Coley büntetlen előéletű volt, a börtönben példaszerűen viselkedett, a vallásnak szentelte az idejét, illetve két diplomát is szerzett. Most 71 éves. Simi Valley városa bejelentette, hogy peren kívüli megállapodás keretében 21 millió dolláros (5,88 milliárd forintos) kártérítést fizetnek neki. Ez minden idők leghosszabb utólag felülbírált börtönideje Kaliforniában.

A gyilkosságok valódi elkövetője ismeretlen.

Rovatok