Index Vakbarát Hírportál

A Chagos-szigetek már megkezdték a brexitet

2019. február 25., hétfő 23:12

A hágai Nemzetközi Bíróság hétfői döntése értelmében Nagy-Britanniának vissza kell adnia a Chagos-szigetek fölötti irányítást Mauritiusnak. Az Indiai-óceánban, Afrika és Indonézia között található 60 kisebb-nagyobb lakatlan sziget és 6 atoll stratégiai jelentőségű a legnagyobb szigeten, Diego Garcián az 1970-es évek óta működő légibázis miatt – a 2001-es Afganisztán és 2003-as Irak elleni hadműveletek során is használták ezt az amerikai légierő gépei.

Nagy-Britannia 1965-ben szakított el több szigetet Mauritiustól, ezeket pedig megtartotta akkor is, amikor függetlenséget garantált Mauritiusnak. Ezzel együtt pedig kilakoltatták a szigetek teljes lakosságát, mintegy 2000 főt. Most azt mondta ki a Nemzetközi Bíróság, hogy ez jogtalanul történt meg.

Korábban a brit és a mauritiusi kormány egyezményt írt alá arról, hogy ha a brit kormány felhagy a katonai támaszpont használatával, visszaadják Mauritiusnak a szigetcsoportot. Ez eredetileg 2036-ban történhetett volna meg, eddig volt ugyanis szerződés a támaszpont használatára.

Rovatok