Index Vakbarát Hírportál

Porosenko extra pénzt ad a kisnyugdíjasoknak, éppen az elnökválasztáskor

2019. február 25., hétfő 14:52

A minimálnyugdíjban vagy még annál is kisebb öregségi ellátásban részesülők 2410 hrivnya, azaz körülbelül 25 ezer forint egyszeri juttatást kapnak az elkövetkező hetekben Ukrajnában - jelentette be hétfőn Petro Porosenko államfő az MTI híradása szerint.

A pénzt márciusban vagy áprilisban tervezik eljuttatni a kisnyugdíjasokhoz, vagyis éppen az elnökválasztás idején, amelynek első fordulója március 31-én lesz, ha pedig ezen egy jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, akkor árpilis 21-én második fordulót tartanak. Az előrejelzések szerint idén biztosan kell második fordulót rendezni.

Porosenko magyarázata szerint azok a kisnyugdíjasok kapják a 2410 hrivnyát, akiknek a korábbi években elmaradt a nyugdíjuk inflációhoz igazítása. A  juttatást az európai uniós tagországokból behozott gépkocsik után fizetett vámokból befolyt összegből fedezik.

Porosenko tavaly november végén írta alá azt a törvényt, amely szerint a jogszabály hatályba lépése utáni 90 napban, azaz február 22-ig 50 százalék kedvezménnyel vámolhatták el a 2015. január 1-jétől külföldről behozott autókat. A törvény értelmében az ebből származó állami bevétel egésze a nyugdíjalapba került.

Rovatok