Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump is megérkezett Hanoiba

2019. február 26., kedd 15:13

Az amerikai elnök is megérkezett Hanoiba, ahol szerdán találkozik másodszorra személyesen Kim Dzsongunnal, írja a Bloomberg.

A Washington Post szerint a két ország vezetője szerda este együtt vacsorázik.

Az Egyesült Államok elnöke nem a legrövidebb utat választotta. A légvonalban 14 000 kilométeres utat Washingtonból nem a Csendes-óceánon át tette meg – a tankoláshoz kézenfekvő helyet biztosíthatott volna az alaszkai Anchorage –, hanem az Atlanti-óceánon és Európán át, skóciai és katari tankolással.

Az útvonalra magyarázatot adhat, hogy nyugat felé repülve orosz és kínai légtérbe kellett volna beszállnia, vagy 10 ezer kilométeren át az óceán felett repülnie – a gép hatótávolságának hátárán –, amivel az út lényegében ugyanolyan hosszú lett volna, mint keletre, Európán át. 

Az iránynak tehát technikai okai vannak, de annak üzenetértéke lehet, hogy az elnöki gép épp a Szaúd-Arábiával feszült viszonyban lévő Katarban szállt le amerikai bázison az utolsó tankoláshoz, nem pedig Szaúd-Arábiában.

Az észak-koreai  vezető már korábban megérkezett, páncélozott vonatán utazott négyezer kilométert Vietnámig, az  utolsó 170 kilométert pedig autón tette meg.

Donald Trump és az észak-koreai diktátor tavaly Szingapúrban tartotta első, történelmi találkozóját, amelyen konkrétumok nélküli megállapodás született, elvben kilátásába helyezve a Koreai-félsziget atommentesítését – azaz a zárt kommunista rezsim nukleáris fegyvereinek leszerelését.

Rovatok