Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon vette fegyverét Kuciak gyilkosa

2019. február 26., kedd 07:49

Zebegényben vette fegyverét a Ján Kuciak és menyasszonya életét kioltó bérgyilkos – írta a Magyar Nemzet. A szlovákiai oknyomozó újságírót az olasz 'Ndarngheta maffia és a szlovák vezetés közötti összefonódásokról szóló anyagáért ölték meg tavaly február 21-én – a gyanú szerint a végrehajtó egy volt révkomáromi rendőr, Szabó Tamás volt, akit több nyom is lebuktatott, többek között a gyilkosság helyszíne, Nagymácséd felett elhaladó amerikai műhold is.

Az ügyben az elkövetéssel meggyanúsított Szabó mellett még három embert vettek őrizetbe. A gyilkosság példátlanul nagy vihart kavart Szlovákiában, a tömegtüntetések hatására lemondott a kormányfő – igaz, Robert Fico informális befolyása most sem elhanyagolható –, távozott a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány is.

Képek az űrből

A Zebegényben 3 ezer euróért szerzett Parabellum ügyében a magyar rendőrség eljárást folytat az eladó ellen is, lőszerrel való visszaélés gyanújával. Eljárás folyik a fegyver előző eladójával szemben is.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy egy amerikai műhold képei is hozzájárultak a feltételezett bérgyilkos elfogásához: a felvételsorozaton felismerhető a merénylő, látható, hogy bemegy Kuciakék otthonába, és onnan nem sokkal később kijön. Igaz, amerikai források hivatalosan nem erősítették meg a képek létét, de nem is cáfolták, és az sem meglepő, hogy nem ismerték el a képek átadását a szlovák hatóságoknak, miután az ilyenfajta együttműködést a gyakorlatban sem a CIA, sem az FBI nem kommentálja.

Rovatok