Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb orosz férfi hal meg a börtönökben, mert ott nem isznak

2019. február 26., kedd 18:08 | aznap frissítve

Egyharmada a börtönbüntetésüket töltő orosz férfiak halálozási rátája azokénak, akik szabadon élnek, amiben kulcsszerepe van annak,

hogy az őrizetesek nem isznak alkoholt.

Ez derült ki egy, az orosz parlament felsőházának szociális bizottsága számára elkészített felmérésből, amelyet kedden ismertetett az Interfax hírügynökség, írja az MTI.

A törvényhozás számára összegyűjtött adatok szerint a munkaképes korú lakosság körében a halálozások 38 százaléka összefüggésben áll az alkohollal. A nők életét 17, a férfiakét 20 évvel rövidíti meg az italfogyasztás, a férfiak 44 százaléka nem éri meg a nyugdíjaskort.

Az egészségügyi miniszter azt állítja, a munkaképes korú férfiak halálozási rátája 3,5-szöröse a nőkének, egyebek között az alkoholfogyasztás miatt. A tárcavezető szerint a nemcsak közvetlen, de halmazati halálokok 70 százaléka – a májzsugor, gyomorfekély és annak szövődményei, hasnyálmirigy-sejthalál, korai érelmeszesedés és korai magas vérnyomás – az italozással függenek össze.

A közvetlenül az alkoholfogyasztás miatti halálozások száma viszont csökkent a szeszesital-piacon bekövetkezett pozitív változások, az emberi fogyasztásra szánt, alkoholt helyettesítő – és a méreganyagokat tartalmazó – italok visszaszorulásának köszönhetően.

Rovatok