Index Vakbarát Hírportál

Fekete hó esett Szibériában, egy időre bezárták a szénfeldolgozót

2019. február 26., kedd 18:58

A szibériai hatóságok ideiglenesen bezárattak kedden egy szénfeldolgozó üzemet, amelyet fekete hóesést kiváltó súlyos levegőszennyezéssel gyanúsítanak, írja az MTI.

A Moszkvától több mint 3000 kilométerre fekvő Kemerovói terület három városában februárban több alkalommal is fekete hó esett, a jelenségről fotók és videók jelentek meg a közösségi oldalakon.

A lakók szerint a házakat és járműveket beborító fekete hó olajos tapintású és nehezen tisztítható volt. "Elég nyomasztó látvány, ha az ember körül minden fekete. Tudjuk, hogy ez rendkívül káros az egészségre", mondta egy helyi internetes portál főszerkesztője.

A hatóságok vizsgálatot indítottak, a gyanú a három érintett település egyikében, Kiszeljovszkban működő szénfeldolgozó üzemre esett, ahol "rendszeres és régóta tartó" légszennyezést tártak fel.

A nyomozók szerint a területen bányászott szenet feldolgozó üzemben egyáltalán nem szűrték a levegőbe került port.

A terület kormányzója, Szergej Civiljov kedden a lakosság elleni "emberölési" kísérlettel vádolta meg az üzem vezetőségét, és elrendelte a létesítmény ideiglenes bezárását. "Saját magukat, a dolgozókat, és mindenkit, aki maguk körül van, elpusztítanak", nyilatkozta a helyi televízióban.

A Kemerovói terület a Kuzbasz bányavidék része. Itt található Oroszország legnagyobb szénmezője. A térségben számos, igen szennyező fémkohászati üzem is működik.

Rovatok