Index Vakbarát Hírportál

Visszalépett a legesélyesebbnek tartott szlovák elnökjelölt

2019. február 26., kedd 12:12

Visszalépett Szlovákiában az államfőjelöltségéből Robert Mistrík, akit a felmérések a márciusi elnökválasztás egyik legesélyesebb jelöltjének tartottak, írja az MTI.

Az ellenzéki szlovák liberálisok által támogatott vállalkozó kedden azt mondta, hogy egy másik esélyesnek tartott ellenzéki jelölt, Zuzana Caputová javára lépett vissza, mert szerinte így nagyobb lesz az esélye, hogy az államfői posztot ellenzéki jelölt szerezze meg.

Caputová polgárjogi aktivista, egy nemrégiben létrejött, alacsony támogatottságú, de a szlovák sajtóban erőteljesen megjelenő liberális párt, a Progresszív Szlovákia jelöltje. A felmérések szerint az utóbbi hetekben jelentősen emelkedett a támogatottsága.

A szlovák államfőválasztás első fordulója március 16-án lesz. Az új államfő elsőfordulós győzelméhez a leadott voksok több mint felének megszerzésére van szükség, egyéb esetben két héttel később második fordulót tartanak, amelybe a legjobb eredményt elérő két jelölt mérkőzik meg egymással. Az eddigi szlovák elnökválasztásokon még nem volt példa arra, hogy már a választás első körében megválasszák az új államfőt.

Rovatok