Index Vakbarát Hírportál

Vonattal, autóval Hanoiba érkezett Kim Dzsongun

2019. február 26., kedd 11:16

Miután négyezer kilométert utazott páncélozott vonatán Észak-Koreától Vietnámig, az utolsó 170 kilométert autón tette meg Kim Dzsongun Hanoiba, ahol szerdán találkozik másodszorra személyesen az Egyesült Államok elnökével.

Donald Trump és az észak-koreai vezér tavaly Szingapúrban tartotta első, történelmi találkozóját, amelyen konkrétumok nélküli megállapodás született, elvben kilátásába helyezve a koreai félsziget atommentesítését – azaz a zárt kommunista rezsim nukleáris fegyvereinek leszerelését.

Az Egyesült Államok elnöke sem a legrövidebb utat választotta. A légvonalban 14000 kilométeres út Washingtonból nem a Csendes-óceánon át tette meg – a tankoláshoz kézenfekvő helyet biztosíthatott volna az alaszkai Anchorage –, hanem az Atlanti-óceánon és Európán át, skóciai és katari tankolással.

Az útvonalra magyarázatot adhat, hogy nyugat felé repülve orosz és kínai légtérbe kellett volna beszállnia vagy 10 ezer kilométeren át az óceán felett repülnie – a gép hatótávolságának hátárán – amivel az út lényegében ugyanolyan hosszú lett volna, mint keletre, Európán át. 

Az iránynak tehát technikai okai vannak, de annak üzenetértéke lehet, hogy az elnöki gép épp a Szaúd-Arábiával feszült viszonyban lévő Katarban szállt le amerikai bázison az utolsó tankoláshoz, nem pedig Szaúd-Arábiában.

Trump magyar idő szerint 14 óra körül érkezik Vietnámba.

Talán igen, talán nem

Trump nagyon optimistán nyilatkozott a kétnapos találkozó előtt. Az elnök "elképesztő jelentőségűnek” nevezte a megbeszélést, amely akár a békeszerződés aláírása nélkül befejeződött 1950-53-as koreai háború hivatalos rendezéséhez is vezethet.

„A teljes atommentesítéssel Észak-Korea gazdasági erőközpont lehet” – ígérte twitteres bejegyzésében Trump, aki szerint ennek híján Észak-Koreának nincs esélye a fejlődésre, ezért bízik abban, hogy Kim Dzsongun „bölcs döntést hoz”.

Ugyanakkor le is hűtötte a kedélyeket, közölve, nem akar nyomást gyakorolni tárgyalópartnerére. Ami a legfontosabb, hogy ne legyenek nukleáris robbantások és rakétatesztek, a leszerelés ehhez képest másodlagos. 

„Talán megtörténik, talán nem” – nyilatkozott a várakozásokról óvatosabban Trump külügyminisztere, bár Mike Pompeo sem zárta ki a látványos előrelépés lehetőségét.

Rovatok