Index Vakbarát Hírportál

Washingtoni bombákról daloltak Szentpétervár legnagyobb székesegyházában

2019. február 26., kedd 12:45

Váratlan dalt adott elő a szentpétervári Izsák-székesegyház aranykupolája alatt a Szentpétervári Koncertkórus február 23-án – írta a Newsru.com. Az ünnep szovjet eredetű, a honvédek napja, mára inkább afféle férfinappá alakult át. 

A koncerten – Vlagyimir Viszockij megzenésített versei mellett – hallható volt Andrej Kozlovszkij dalocskája is, a következő szöveggel, szabad fordításban:

Kis tengeralattjárón, atomos a motorja,

tíz kicsi bombácskával, épp csak száz megatonna

Átszeltem az óceánt, rászólok a társamra,

Gyerünk Petrov, célozz rá, egyenest Washingtonra!

A vers 1980-ban született, valójában túlzó szövegével fricska volt a szovjet propagandának, hiszen épp arról szólt, hogy valójában se pénze, se ereje nincs a Szovjetuniónak fenyegetései beváltásához, miközben polgárai felé nem teljesíti kötelességét. A vers címe is árulkodó: „A katonák fizetése".

Csakhogy ami vicc volt a brezsnyevi éra végén, az nem vicc Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin beszédeinek ismeretében, amelyekben számítógépes illusztrációval mutat be új atommeghajtású robotrakétát és robot-tengeralattjárót – hívta fel a figyelmet blogjában a putyini politikával szembefordult Andrej Kurajev diakónus.

„Hát akkor számítsák ki fegyverrendszereink erejét és hatótávolságát” – üzente Putyin a Nyugatnak legutóbb február 20-án a parlament két házához intézett beszédében.

Ne már, ezek csak dalok!

A kórus vezetője a VKontakte közösségi oldalon reagált a diakónus bejegyzésére. Vlagyimir Beglecov szerint a dalok „kordokumentumok, egyedülállók és igen eredetiek. Természetesen nem írjuk át a szövegeket a politikai korrektség vagy valami más divatos dolog jegyében. A székesegyházban nem feltétlenül csak liturgikus műveket lehet előadni. Köszöntöttük a hallgatóságot, megmutattuk, hogy értékeljük az ő ünnepüket, múltjukat, munkájukat. Hogy velük vagyunk. És ők örömmel vették, hogy ezt hallhatták és átérezhették.”

Rovatok