Index Vakbarát Hírportál

A Decathlon politikai nyomásra mégse forgalmaz sporthidzsábot

2019. február 27., szerda 22:59

Francia politikusok nyomására lemondott a női muzulmán fejkendő, a sporthidzsáb forgalmazásáról a Decathlon francia sportszeráruház - írja az MTI. 

A vallást szigorúan magánéleti kérdésnek és a közszférában tiltottnak tekintő francia közéletében a néhány nap alatt kialakult társadalmi vita a burkini viselése két évvel ezelőtti polémiájára emlékeztetett. A muzulmán öltözékek betiltása rendszeresen heves vitát vált a leginkább szekularizált európai országban, amelyet sokszor értetlenséggel követnek a multikulturális angolszász országokból. Az amerikai Washington Post szerint "Franciaországban ismételten dráma lett a női muzulmán viseletből". 

A Decathlon által forgalmazni szándékozott sporthidzsáb bojkottjára egyszerre szólított fel Valérie Rabault, a szocialisták nemzetgyűlési frakcióvezetője és Nicolas Dupont-Aignan, a szuverenista jobboldali Talpra Franciaország elnöke, de felszólalt Aurore Bergé, a kormányzó Köztársaság lendületben szóvivője, valamint a jobbközép Köztársaságiak szóvivője, Lydia Guirous szerint a Decathlon "a nők alávetettségét" támogatja. 

A vita akkora méreteket öltött a közösségi oldalakon, hogy a Decathlon a Twitteren közölte, hogy telefonon és e-mailben folyamatosan fenyegetéseket kapnak, s a boltokban az eladókat fizikailag is bántalmazták. A sportszeráruház kedd este bejelentette, hogy lemond a sporthidzsáb forgalmazásáról.

A kérdés hisztérikus kezelését szerdán elítélte Nicole Belloubet igazságügyi miniszter. Szerinte a hidzsáb szabadon hagyja az arcot, ezért nem ellentétes a közrenddel és nem sérti a szekularizációról szóló törvényt sem. Ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte a sportnak az egyetemesség értékeit kell tükröznie.

Rovatok