Index Vakbarát Hírportál

Négyszemközti megbeszéléssel és vacsorával indult Trump és Kim Dzsongun második csúcstalálkozója

2019. február 27., szerda 12:35 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor magyar idő szerint fél egykor fogott kezet egymással, aztán mosolyogtak. Ezzel megkezdődött Vietnámban a második csúcstalálkozójuk, amin a második napon, csütörtökön várhatóak a lényegi fejlemények.

Trump kérdésre válaszolva azt mondta, azt reméli, hogy nagyon sikeres lesz a találkozó, egyébként pedig nagyon jó a kapcsolata Kimmel. Trump arról is beszélt, hogy Észak-Koreában óriási gazdasági lehetőségek rejlenek, Kim Dzsongun pedig nagyszerű jövőt hozhat el. „Segítünk, hogy ez megtörténjen" – mondta.

Újságírói kérdésre azt mondta, hogy nem fog engedni az atommentesítésből. Arra a kérdésre pedig, hogy lezárná-e békeegyezménnyel a koreai háborút, azt válaszolta: „Majd meglátjuk."

Az észak-koreai vezető azt mondta, hogy túl tudtak lépni minden akadályon a második csúcs megtartásához. Arról is beszélt, hogy biztos abban, hogy olyan eredménye lesz a tárgyalásoknak, amit mindenki üdvözölni fog.

Trump és Kim egy rövid sajtótájékoztatót tartott a hanoi Metropole hotelben, mielőtt tolmácsokkal kibővített négyszemközti megbeszélésen vett részt. Ez 20-30 percig tartott, és Kim Dzsongun úgy fogalmazott utána, hogy nagyon érdekes beszélgetést folytattak.

Ezután egy 1 óra 42 perces munkavacsorán vettek részt, amin két-két emberük is ott volt. Amerikai oldalról Mike Pompeo külügyminiszter, és Mick Mulvaney megbízott kabinetfőnök volt jelen. Kim Dzsongun mellett a rezsim egyik erős embere, Kim Jongcsol, és Ri Jongho külügyminiszter vett részt a megbeszélésen.

Trump azt kérte a vacsora elején beengedett fotósoktól, hogy majd „nézzenek ki jól" Kimmel a képeken. „Nagyon sűrű napunk lesz holnap" – mondta.

A szingapúrival ellentétben ez a csúcstalálkozó kétnapos lesz, de a csütörtöki programról még semmi biztosat nem tudni. Bármilyen lényegi nyilatkozat majd csütörtökön várható, de Trump azt mondta, hogy szerdán is lesz sajtótájékoztató.

A szerdai és a csütörtöki tárgyalási forduló között Trump figyelmét volt ügyvédjének, Michael Cohennek a kongresszusi meghallgatása is elvonhatja. Cohen egy képviselőházi bizottság előtt állítólag többek között arról beszél majd, hogy Trump rasszista, szélhámos és csaló.

Nyolc hónappal Szingapúr után

Trump és Kim 2018 júniusában Szingapúrban találkozott először. Az első találkozó ténye történelmi volt, hiszen először ült le hivatalban lévő amerikai elnök az aktuális észak-koreai vezetővel.

Azonban csak nagy általánosságokban ígérte meg Észak-Korea, hogy a Koreai-félsziget teljes atommentesítésén fog dolgozni, miközben hiányoztak a konkrétumok, és semmilyen menetrendet sem fektettek le a következő lépésekhez. Már akkor szembetűnő volt, hogy abban sem jutottak közös nevezőre, hogy pontosan mit is értenek az atomfegyver-mentesítés alatt.

Nyolc hónappal az első csúcstalálkozó után a tét továbbra is óriási, de csak mérsékelt várakozások előzik meg az Észak-Korea atom- és rakétaprogramjára koncentráló tárgyalásokat.

Az ezúttal a szingapúrihoz képest több munkamegbeszéléssel előkészített csúcson végső soron az Egyesült Államok továbbra is azt akarja elérni, hogy Észak-Korea adja fel az atom- és rakétaprogramját, és ezek bizonyításához engedjen be ellenőröket az elzárt országba. A phenjani rezsim pedig az országot szorongató gazdasági szankciók enyhítését, és biztonsági garanciákat akar az Egyesült Államoktól.

A legvalószínűbb azonban az, hogy ennél kisebb léptékű eredményre jutnak majd. A koreai háborút lezáró békenyilatkozat, egy fontos észak-koreai atomlétesítmény bezárása, cserébe pedig a szankciók egy részének feloldása mellett kapcsolattartó irodák létesítése lehet a tárgyalások középpontjában. Itt írtunk arról bővebben, hogy mi a tét, milyen témák lehetnek, és mi várható a csúcson>>>

Rovatok