Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai képviselőház beintett Trumpnak, de nem az övék a végső szó

2019. február 27., szerda 05:36

A képviselőház magyar idő szerint kedd éjszaka 245:182 arányban utasította el Trump nemzeti szükségállapotra vonatkozó deklarációját. A szavazáson 13 republikánus képviselő a demokratákkal együtt voksolt, ám nem sikerült a határozatot kétharmados arányban megszavazni, amely felülírta volna az esetleges elnöki vétót. Donald Trump elnök már előre jelezte, hogy élni fog vétójogával.

A határozati javaslatot előterjesztő demokrata párti politikusok azzal érveltek, hogy az elnök állításával ellentétben a déli határokon nincs rendkívüli állapot – az illegális bevándorlás például 45 év óta nem látott mélyponton van -, és egyoldalúan hozott döntésével az elnök elindult a diktatúra felé vezető úton.

Legyen demokrata párti vagy republikánus, de egyetlen elnöknek sem adunk kitöltetlen csekket az Egyesült Államok alkotmányának összezúzásához.

- nyilatkozta a szavazás megkezdése előtt Nancy Pelosi demokrata párti házelnök. Az amerikai alkotmány egyik zsebkönyv méretű példányát felmutatva Pelosi azzal fordult a republikánus képviselőkhöz: el kell dönteniük, hogy Donald Trumpra vagy az amerikai alkotmányra esküdtek fel.

A republikánus politikusok azzal érveltek, hogy a demokraták nem hajlandóak tudomást venni az amerikai-mexikói határon kialakult válsághelyzetről. Hangsúlyozták továbbá, hogy az amerikai elnöknek hatalmában áll rendkívüli állapotot kihirdetni, mivel egy 1976-ban a kongresszus által megszavazott törvény lehetővé teszi ezt.

Rendkívüli állapot van a déli határainkon, de a demokraták azt állítják, hogy ez nem létezik

- fogalmazott Kevin McCarthy, a 2018 őszi félidős választások után kisebbségbe került republikánusok képviselőházi frakcióvezetője.

A képviselőházi voksolás után még a szenátusnak is szavaznia kell. Nem biztos azonban, hogy a szenátusban is elfogadják a határozatot, mivel ott a republikánusok vannak többségben - azonbanaz Axios szerint a blokkolás fenntartásához szükséges négy republikánus szenátorból három már megvan, hozzájuk akár további 4-6 is csatlakozhat.

Donald Trump február 15-én a Fehér Házban tartott sajtókonferencián hirdette ki a rendkívüli állapotot, miután a kormányzat működését biztosító költségvetést úgy szavazták meg, hogy abban nem szerepelt az általa kért 5,7 milliárd dolláros összeg a határfal megépítésére. A törvényhozók ugyanakkor jóváhagytak 1,375 milliárd dollárt a határ biztonságának erősítésére, de azzal a megkötéssel, hogy az összeget csakis elektronikus rendszerek felszerelésére vagy a már meglévő határvédelem modernizálására lehet fordítani, falépítésre nem.

A kormányzat most azt tervezi, hogy 6,7 milliárd dollárt átcsoportosít más területekről, így például elvesz a katonai beruházásokra fordítandó összegekből.

(MTI)

Rovatok