Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálatot indít a Vatikán is a pedofíliáért elítélt kincstárnoka ügyében

2019. február 27., szerda 14:15

A szexuális visszaélés miatt első fokon elítélt George Pell ausztrál bíboros elveszítette vatikáni tisztségét, és az őt érintő ügyben a Hittani Kongregáció is vizsgálatot indít, tudósít az MTI Alessandro Gisotti bejelentéséről. Az ideiglenes szentszéki a közösségi médiában tudatta, hogy George Pell nem vezeti többé a Vatikán pénzügyi titkárságát, amelyet az utóbbi öt évben irányított. Valójában a bíboros mandátuma az utóbbi napokban lejárt, és nem hosszabbították meg.

Gisotti hozzátette, hogy a Pell bíborossal szemben született első fokú ítélet után a vatikáni Hittani Kongregáció is "foglalkozik az üggyel a kánonjog előírta ütemezés és mód szerint".

A szóvivő az újságírók előtt nem titkolta, hogy Pell bíboros elítélése "sokként" érte a Vatikánt, ahol vasárnap fejeződött be a kiskorúak védelmére megrendezett püspöki tanácskozás. Hozzátette, hogy az egyház megvárja a fellebbezés eredményét.

Mint megírtuk: a 77 éves George Pellt kedden bűnösnek találták egy gyermekmolesztálási ügyben. A bíboros a vád szerint 22 évvel ezelőtt, érsekségének helyszínén, a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház sekrestyéjében öt ízben követett el szexuális visszaélést a helyi fiúkórus 13 éves tagjai ellen. Az elkövetett bűncselekmények mindegyike akár 10 év börtönnel büntethető. A bíróság március 13-án jelenti be, hogy milyen büntetést szab ki Pellre. A magát ártatlannak valló bíboros ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek.

Pell bíboros a legmagasabb rangú vatikáni tisztségviselő, akit pedofília miatt elítéltek. 1996 és 2001 között Melbourne, 2001 és 2014 között Sydney érseke, Ausztrália prímása volt. XVI. Benedek pápa idején merült fel vele szemben a gyerekeken elkövetett visszaélés vádja, ezért Pell bíborost akkor nem választották meg a papi kongregáció elnökének. Ferenc pápa megválasztása után azonban a vatikáni reformokat kidolgozó bíborosi tanács tagja lett, majd a pápa 2014-ben kinevezte a vatikáni pénzügyi átalakítás vezetőjének. Ezt a tisztségét azt követően is megtartotta, hogy 2017-ben a Vatikánból visszatért Ausztráliába, hogy ott bíróság elé álljon.

Pell ellen 2017-ben emeltek vádat, tavaly májusban kellett bíróság elé állnia, bár a vádak nem először merülnek fel ellene: 2002-ben egyszer már felmentették. Ezúttal nem az 1961-es vádat újították fel. A vád szerint, amelyet a bíróság megalapozottnak talált, Pell 1996-ban követte el a bűncselekményt két, 16 évesnél fiatalabb fiún. A férfi ekkor Melbourne érseke volt.

A bíróság csak az egyik áldozatot tudta meghallgatni, a másik fiatalon meghalt. Eszerint Pell megzsarolta őket azzal, hogy bajba kerülhetnek, amiért alkoholt fogyasztottak, az ügy eltussolásáért cserébe hajtotta végre az aktust.

Az ausztrál katolikus püspöki kar nyilatkozatot adott ki, amely szerint sokkolta őket az ítélet. Pell mindig kiállt ártatlansága mellett, és így tesz jelenleg is – írták a bíborosról, utalva arra, hogy az eljárás végét meg kell várni: Pell ugyanis fellebbezett az ítélet ellen.

Egyébként Pell a nyilvánosság előtt kifejezetten konzervatív vonalat képviselt az egyházon belül, kiállt az egyházi cölibátus mellett, ellenezte az abortuszt és a szexuális védekezés bármiféle módját.

A papi visszaélés egykori áldozata, a brit Peter Saunders korábban Pell bíboros lemondását sürgette, hangsúlyozva, hogy az ausztrál egyház volt vezetője "semmibe vette" az ausztrál hatóságok készítette jelentést a papok elkövette erőszakról. Saunders kezdetben tagja volt a kiskorúak védelmében Ferenc pápa által létrehozott vatikáni bizottságnak, amelyből 2016 februárjában kilépett. Ezzel egy időben az ausztrál hatóságok vizsgálatot kezdeményeztek Brisbane érseke, Mark Benedict Coleridge-dzsel szemben is, aki a kiskorúak védelmére megtartott vatikáni püspöki tanácskozás vasárnapi záró miséjén a homíliát mondta.

Rovatok