Index Vakbarát Hírportál

Vesztegetés miatt akarnak vádat emelni Netanjahu ellen

2019. február 28., csütörtök 18:38 | aznap frissítve

Bizalommal való visszaélés, valamint csalás vesztegetés miatt akar vádat emelni az izraeli főállamügyész Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen. Aviháj Mandelblitt erről csütörtökön értesítette a kormányfő ügyvédeit. 

A The Guardian szerint a hat héttel az előrehozott választások előtt bejelentett döntés jelentősen ronthatja Netanjahu újraválasztásának esélyeit. Nem véletlenül szerette volna elérni a kormányfő pártja, a Likud, hogy a főügyész halassza a választások utánra a bejelentést. 

Az izraeli törvények értelmében Netanjahu egy előtárgyalás során megvédheti magát, mielőtt a főügyész hivatalosan benyújtja a vádemelést a bíróságra. A kormányfő korábban azt ígérte, hogy nem mond le, ha megvádolják. 

A rendőrség három aktát adott át vádemelési javaslattal az ügyészségnek, ahol a szakemberek szintén a bírósági eljárást látták helyesnek mindhárom esetben. A kiszivárogtatások szerint a kormányfőnek adott nagy értékű ajándékok, valamint a Jediót Ahronót című újság tulajdonosával folytatott alkudozás ügyében csak csalás és hivatali hatalommal való visszaélés szerepel a vádpontok között. A Bezeq telekommunikációs céggel kapcsolatos ügyben viszont várhatóan Mandelblitt is korrupció miatt emel majd vádat a kormányfő ellen – írtuk korábban. 

Rovatok