Index Vakbarát Hírportál

Megvan a létszám: kezdődhet a Fidesz kizárására irányuló eljárás

2019. március 1., péntek 19:16 | öt éve frissítve

Megvan a szükséges létszám, már öt tagállamból hét párt vezetője küldött levelet Joseph Daulnak, az Európai Néppárt pártelnökének, hivatalosan kezdeményezve a magyar tagpárt elleni fegyelmi fellépést, írta a Népszava.

Elsőként egy-egy belga és luxemburgi kereszténydemokrata párt fordult a pártvezetéshez a kéréssel, őket holland, portugál, finn és svéd szervezetek követték. (A legújabb csatlakozó a görög Új Demokrácia, ők hétfőn küldenek majd levelet.)

Levelükben valamennyien az Európai Néppárt értékeivel összeegyeztethetetlennek nevezték Orbán Viktor és a Fidesz politikáját. 

Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője, és az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó jelöltje egy német lapnak adott interjújában nem zárta ki, hogy a Fideszt eltávolítják a pártcsaládból. Weber azt is mondta, hogy Orbán Viktornak abba kell hagynia a Brüsszel-ellenes kampányát, és bocsánatot kell kérnie tetteiért.

Az Európai Néppártban a levelek kézhezvételét követően az elnökségnek kell határoznia  az eljárás megindításáról.

Ahogyan arról korábban már írtunk, a Fidesz ellenzéke kisebbségben van a Néppárton belül. Ha kizárásról szóló tárgyalásra és szavazásra kerül sor, akkor valószínűbb, hogy a Fidesz pártcsaládon belül tartása mellett döntenek. Különösen, hogyha az EP-választás után kerülne sor a szavazásra, ahol a várakozások szerint a Fidesz növelni fogja az európai parlamenti képviselői számát.

A határon túli magyar képviselők is együttműködnek a Fidesszel az Európai Parlamentben, így közösen az Európai Néppárt frakciójában a harmadik-negyedik legnépesebb csoportot alkothatják majd. Ellentmond a politikai érdeknek, hogy kirúgjanak egy ilyen jelentős erőt az Európai Néppártból.

Rovatok