Index Vakbarát Hírportál

Megölték, elrabolták, megerőszakolták a választási bizottság tagjait Nigériában

2019. március 1., péntek 16:54

A nigériai választási bizottság több alkalmazottját megölték, megtámadták, elrabolták, illetve megerőszakolták a február 23-ai választás idején.

- közölte pénteken a nigériai független választási bizottság (INEC). A több mint 70 független szervezetet tömörítő, 8000 megfigyelőt alkalmazó Situation Room közlése szerint legalább 39-en vesztették életüket a múlt szombati parlamenti és elnökválasztást kísérő erőszakcselekményekben Nigériában. A szervezet közlése szerint a választási kampány 2018 októberének kezdete óta 260, a választással összefüggésbe hozható haláleset történt - a pontos okokat azonban egyelőre nem részletezték.

Az elnökválasztást Muhammadu Buhari hivatalban lévő államfő nyerte meg. A 76 éves nigériai elnök a második államfői ciklusáért szállt versenybe 72 másik elnökjelölttel. Buhari a voksok 56 százalékát kapta, legfőbb kihívója, az ellenzéki Atiku Abubakar volt alelnök 41 százalékot szerzett, de az eredményt nem ismerte el.

A választást eredetileg február 16-ra írták ki, de néhány órával a szavazás tervezett kezdete előtt a következő szombatra, február 23-ára halasztották. A választási részvétel meglehetősen alacsony volt, a 73 millió voksolásra jogosult csupán 33 százaléka járult az urnák elé. Az előző, 2015-ös választásokon a részvételi arány 44 százalékos volt.

(MTI)

Rovatok