Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a tévedésből gyilkoló rendőröket, akik miatt Kaliforniában zavargások törtek ki

2019. március 3., vasárnap 10:50

Nem kell bíróság előtt felelnie annak a két kaliforniai rendőrnek, akik egy évvel ezelőtt a saját kertjében lőttek szitává egy fekete férfit, mert pisztolynak nézték a kezében lévő mobiltelefont.

A rendőröket 2018 márciusában azzal hívta ki egy bejelentő egy kertvárosi részre, hogy valaki autóablakokat tör be. A két kiérkező rendőr ezután a nagyanyja hátsókertjében agyonlőtte az ott lévő Stephon Clarkot, mert lőfegyvernek nézték a kezében lévő telefont. A 22 éves férfit nyolcszor is eltalálták. A vizsgálat korábban kiderítette, hogy a rendőrök azonnal lőttek, nem hagyva időt, hogy feltegye a kezét, majd a lövések után túl sokáig vártak, mire kihívták a mentőket. Stephon Clark halála egy éve a rendőri erőszak elleni tüntetéseket robbantott ki Sacramentóban.

A mostani felmentés után attól tartanak, hogy ez újra bekövetkezhet. A Black Lives Matter mozgalom tagjai az elmúlt egy évben minden héten protestáltak a sacramentói ügyészség épülete előtt, most, a döntés alatt is tüntettek a rendőrségnél. A hatóságok egy hónapja készülnek az ügyészségi bejelentésre: preventív megbeszéléseket folytattak a helyi fekete közösségen belül, hogy lehetőleg pacifikálják az emlékezéseket.

A sacramentói kerületi ügyészség azzal indokolta, hogy nem emel vádat a két rendőr ellen, hogy megítélésük szerint indokolt volt a fegyverhasználat, nem követtek el bűncselekményt. Az ügyészség kritikusai átnézték a rendőrök mellett döntő ügyész korábbi hasonló döntéseit, és azt hangsúlyozzák, hogy Anne Marie Schubert az elmúlt négy évben 30 rendőri fegyverhasználattal kapcsolatos ügyben volt illetékes, és mind a 30 esetben a rendőrök mellett foglalt állást. Azt is kifogásolják, hogy a mostani eljárásban sokkal inkább az áldozat előéletére volt kíváncsi, miközben a rendőrök lelkiállapotával kevésbé foglalkozott, pedig az emberölést ők követték el. A vád ejtése után a rendőrség újra bocsánatot kért az áldozat családjától. Náluk még tart a belső vizsgálat, akár az is elképzelhető, hogy a felmentés ellenére kirúgják a két rendőrt.

Rovatok