Index Vakbarát Hírportál

Guaidó visszatér Venezuelába, és tüntetéseket szervez

2019. március 3., vasárnap 08:19

Tüntetéseket hívott össze hétfőre és keddre Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető, aki azt ígérte, hogy ecuadori látogatása után visszatér hazájába.

"Kevés okunk van ünnepelni, és sok a dolgunk" - mondta az ellenzéki többségű, ám hatalmától megfosztott venezuelai parlament vezetője Lenín Moreno ecuadori elnökkel közös szombati sajtótájékoztatóján Salinasban.

Guaidó a közelmúltban felkereste Kolumbiát, Brazíliát, Paraguayt és Argentínát, hogy támogatókat gyűjtsön Nicolás Maduro venezuelai elnökkel szemben. Az ellenzéki vezető egy januári tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát, és 50 országot - köztük az Egyesült Államokat - sikerült maga mögé állítania. 

A politikus azt kockáztatja, hogy a venezuelai hatóságok letartóztatják, ha belép az országba, Guaidó az ellene zajló eljárás miatt el sem hagyhatta volna Venezuelát. Maduro szerint az ellenzéki vezetőt az Egyesült Államok bujtotta fel, hogy megdöntse hatalmát.  

Az amerikaiak egyébként korábban a fegyveres beavatkozás lehetőségét sem zárták ki. Az Európai Unió óva intette Madurót attól, hogy elfogja Guaidót. Közben arról hallani, hogy egyre több katona dezertál.

Guaidó múlt pénteken a venezuelai határnál fekvő kolumbiai Cúcuta városba utazott, hogy megpróbálja bejuttatni a javarészt az Egyesült Államok által küldött humanitárius segélyeket Venezuelába. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki, egyes hírek szerint legalább négyen meghaltak, és mintegy 300-an megsebesültek.

Rovatok